Plav će biti destinacija za turiste koji žele "aktivan odmor"

Plav posjeduje izuzetne potencijale kao što su Plavsko, Hridsko, Visitorsko jezero, Alipašine izvore, tri najviša vrha u Crnoj Gori, sa blizu 50 odsto skijaških terena
171 pregleda 0 komentar(a)
snijeg u Plavu, Foto: Amil Ibrahimagić
snijeg u Plavu, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 01.02.2011. 13:22h

Strategijom za razvoj turizma opštine Plav predviđeno je da do 2020. godine ta opština postane turistička destinacija sa raznolikom i kvalitetnom turističkom ponudom za turiste koji žele “aktivan odmor”.

Riječ je o prvoj lokalnoj strategiji razvoja turizma u pomenutoj opštini koju su radili predstavnici ministarstva za održivi razvoj i turizma Crne Gore, turističke organizacije Plava, njemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ, i mnogi drugi članovi strateške grupe.

Gradonačelnik opštine Plav Skender Šarkinović kazao je na prezentaciji da je Strategija rađena u skladu sa svim strateškim nacionalnim i regionalnim dokumentima.

"Plav posjeduje izuzetne potencijale kao što su Plavsko, Hridsko, Visitorsko jezero, Alipašine izvore, tri najviša vrha u Crnoj Gori, sa blizu 50 odsto skijaških terena, ali nažalost nema infrastrukture na tim skijaškim terenima. Imajući u vidu sve navedeno vjerujem da će Plav u budućem periodu biti značajna zimska turistička destinacija", kazao je Šarkinović, istakavši da će pomenutim dokumentom, koji čeka usvajanje u Skupštini Opštine Plav, na pravi način biti valorizovani turistički potencijali Plava.

Zamjenik ministra za održivi razvoj i turizam Zoran Duletić, naveo je da je jedino takav turizam zasnovan na prirodi, održivi turizam, na duži rok profitabilan i ekonomski i sociološki i ekološki.

Vođa ekspertskog tima GIZ-a Anika Lutig rekla je da je GIZ više od godinu dana radio na projektu održivog razvoja turizma opštine Plav sa predstavnicima privatnog i javnog sektora i civilnih inicijativa.

Ekspert GIZ-a Ljubica Knežević istakla je da su strateški ciljevi pomenutog dokumenta da se do 2020. godine poveća, turistički promet odnosno broj registrovanja noćenja za 6-8 odsto na godišnjem nivou, turistička potrošnja, broj turističkih radnika ( vodiči, operativci ) sa licencom na 30 osoba, broj smještajnih kapaciteta u hotelima i privatnom smještaju za 300 odsto kao i broj zaposlenih u turizmu za 150 odsto.

"Plav će u narednom periodu raditi na razvijanju turizma baziranom i na hajkingu, planiranju, biciklizmu i ribolovu, a velika šansa za Plav je da postane “Hiking Centar Crne Gore”, kao i proglašenje nacionalnog centra “Prokletije”. Plav ima rezervi i trenutna potrošnja turista u Plavu, bez smještaja, je 20 eura na dan, a na ravni Crne Gore ta potrošnja iznosi 45 eura. Potrebna je dodatna ponuda da bi turisti mogli i više da ostave novca, a ove godine u Plavu je bilo 700 gostiju više nego prošle", kazala je Knežević.

Bonus video: