Djeca neće oboljeti ako ne budu išla u školu

Ministarstvo prosvjete i sporta bi trebalo da donese odluku o odlaganju početka drugog polugođa, zbog opasnosti od nekontrolisanog širenja virusa gripa A H1N1, saopštila je juče poslanica Socijalističke narodne partije Nataša Vuković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 19:32h

Ona je kazala da broj inficiranih o kojima svakodnevno izvještava Institut za javno zdravlje govori o tome da je svakim danom sve više oboljelih.

“Tako smo obaviješteni da je 10. januara kad je dokazan prvi slučaj ove godine, infekcija virusom gripa dokazana kod 97 slučajeva, ali i da je registrovano oko 800 osoba sa simptomima koji liče na grip. Shodno tome, može se pretpostaviti da je broj onih koji se nisu obratili ljekaru višestruko veći, i da je virusom gripa od početka godine već inficirano nekoliko hiljada ljudi. Takođe je saopšteno da se vrhunac obolijevanja od gripa AH1N1 očekuje naročito nakon završetka školskog raspusta, i da se nalazimo u početnoj fazi epidemije gripa”, saopštila je ona.

Ona je kazala da je nadležne “prošlogodišnja situacija i loše iskustvo naučilo nečemu”

“I pored svih poruka, informacija i preporuka nadležnih zdravstvenih ustanova i pojedinaca da je situacija pod kontrolom, imali smo veliki broj oboljelih a nažalost i umrlih. Ni tada nije bio dovoljan broj registrovanih, koji su inficirani virusom gripa, da bi se proglasila epidemija. Naravno, taj broj nije ni mogao biti registrovan, jer je bilo skoro nemoguće dobiti potrebnu analizu”, kazala je Vuković

Poslanica SNPa-a je kazala i da su prošle godine testiranja građani mogli da obave ukoliko su poznavali nekoga, te da su ti testovi veoma skupi

“A skupe su, čini se, i nepotrošene vakcine, skupa je bila i kampanja. Najskuplji je ipak strah i onaj teški osjećaj nemoći, kad je ugrožen neko ko Vam je blizak, a Vi niste sigurni ni od čega treba da ga branite, i radite li to na pravi način. O tome koliko je bilo odsutnih učenika u školama i koliko propuštenih časova, koliko se djece ne bi razboljelo da nisu bili prinuđeni da idu u školu, ne treba ni govoriti”, saopštila je juče ona.

Bonus video: