MUP Srbije prima sve više zahtjeva za otpust iz državljanstva

Srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je u posljednje dvije godine primalo povećan broj zahtijeva za otpust iz državljanstva osoba koje već dugo žive u Crnoj Gori, kako bi dobili crnogorsko državljanstvo i dokumenta.
265 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 19:06h

Srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je u posljednje dvije godine primalo povećan broj zahtijeva za otpust iz državljanstva osoba koje već dugo žive u Crnoj Gori, kako bi dobili crnogorsko državljanstvo i dokumenta

Zahtjev za brisanje iz knjige državljana u 2010. u Srbiji je podnijelo čak 4.000 građana, dok je interesovanje za upis izrazilo svega 550 ljudi, piše “Blic”.

MUP Srbije smatra da je osnovni razlog sticanje državljanstva druge države, naročito kada se kao uslov za sticanje državljanstva te države zahteva otpust iz prethodnog.

Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom za otpust iz državljanstva Srbije podnosi se policijskoj stanici po mjestu prebivališta ili nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u inostranstvu, a taksa za otpust iznosi oko 220 eura.

I dok se broj onih koji žele da odu iz godine u godinu povećava, rijetki su oni poput fudbalera Gabrijela Kordove Klea ili manekenke Adrijane Lime, koji su izrazili želju da dobiju srpski pasoš. Oni su dvoje od svega 550 stranaca koji su lani podnijeli zahtjev za srpsko državljanstvo.

Sociolog Ratko Božović je kazao da je državljanstvo slobodna volja ljudi i veruje da glavni razlog nije nesloboda, već siromaštvo.

“U Srbiji je najveći problem egzistencijalni, ne ideološki. Svako brani svoj život i nikome ne treba zameriti ako se odrekne državljanstva “, rekao je Božović.

Bonus video: