Ruše "Pobjedu", grade zgradu

Vlada Crne Gore je sredinom prošle godine dala „Pobjedi” državnu garanciju, na osnovu koje su dobili kredit od 3,5 miliona eura kod Erste banke.
101 pregleda 0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.01.2011. 16:18h

Nacrtom Izmjena i dopuna DUP-a „Spomen-park Kruševac”, čiju je odluku o utvrđivanju donio gradonačelnik Miomir Mugoša, predviđeno je da bude srušena zgrada „Pobjede”, a na njenom mjestu bude izgrađen poslovni objekat sa mogućnošću rezidencijalnog stanovana prizemlje plus sedam i visoko prizemlje plus tri sprata.

Vlada Crne Gore je sredinom prošle godine dala „Pobjedi” državnu garanciju, na osnovu koje su dobili kredit od 3,5 miliona eura kod Erste banke.

Taj novac je prema tvrdnjama iz Ministarstva finansija, trebao da bude usmjeren na isplatu otpremnina i izmirenje duga zaposlenima i dobavljačima.

Tada je saopštavano da će „Pobjeda” pokriti i milionski kredit Prvoj banci.

Planom je predviđena i dogradnja zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost, a Nacrtom su, za navedeni DUP, planirani sadržaji kulture koji obuhvataju cjelinu dvorca i parka oko njega

Iz Prve banke nijesu juče odgovorili „Vijestima” da li je “Pobjeda” otplatila stari dug i imali novih zaduženja. Zbog ranijeg dugovanja Prvoj banci spekulisalo se da bi crnogorski biznismen Aco Đukanović mogao preuzeti „Pobjedu” upravo da bi gradio na atraktivnom placu.

Usluga budućem vlasniku

Iako Vlada od 2007. godine pokušava bezuspješno da privatizuje “Pobjedu”, ne odsutaje od namjere da je proda. Novim planom čini se usluga budućem vlasniku “Pobjede” koji će kupovinom tog preduzeća dobiti ekskluzivan plac u elitnom dijelu grada , a ujedno se povećava cijena preduzeću.

Planom je predviđena i dogradnja zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost, a Nacrtom su, za navedeni DUP, planirani sadržaji kulture koji obuhvataju cjelinu dvorca i parka oko njega.

"U bloku poslovno–stambenih objekata uz Bulevar revolucije na sjevernoj granici centralnog parka i objektu na raskrsnici Moskovske ulice i Bulevara revolucije planirano je “stanovanje u dva objekta“, navodi se u Nacrtu koji je stavljen na petnaestodnevnu javnu raspravu.

Izmjene i dopune tog DUP-a, kako je navedeno na sajtu glavnog grada, obrađuju prostor ograničen Bulevarom revolucije od Moskovske do Dječje ulice, istočno Dječjom ulicom, južno rijekom Moračom i zapadno Moskovskom ulicom do raskrsnice sa Bulevarom revolucije, ukupne površine 16,67 hektara.

Ugostetiteljski objekat u zoni dječjeg parka

Planom su, ističe se u Nacrtu, definisane površine za stanovanje, od kolektivnog stanovanja u objektima do 25 stambenih jedinica sa poslovnim prostorima u prizemlju do standardnih objekata kolektivnog stanovanja sa djelatnostima i na većim etažama, kao i administracija i ugostiteljstvo. Predviđen je i ugostiteljski objekat smješten u zoni dječjeg parka površine do 200 kvadratnih metara.

Za postojeće objekte u zoni ka Bulevaru revolucije, kako se ističe, predviđa se rekonstrukcija i nadgradnja, kao i dogradnja dva ili tri sprata navedeno je Nacrtom plana, uz napomenu da jedan od najznačajnijih sadržaja predstavljaju objekti kulture koji su smješteni u centralnoj zoni na uzvišenju Kruševac u okviru starog parka, a podrazumijevaju objekat dvorca i novoplanirani objekat galerije, spratnosti Su+P+1, dok se u zoni postojećeg dječjeg parka predviđa izgradnja restorana spratnosti S+P.

Mugoša je donio odluku i o utvrđivanju Nacrta izmjena i dopuna DUP-a „Momišići A – dio zone 1”, kojim se obrađuje prostor ograničen Vezirovim mostom, Ulicom Gavra Vukovića do zone kolektivnih stambenih objekata “Malo brdo”, površine 5, 93 hektara.

"Prostorna organizacija sagledava se kroz formiranje zone kvalitetnog i savremenog stanovanja, nadogradnjom i dogradnjom zatečenog stambenog fonda i kroz uklapanje nove gradnje predviđene na neizgrađenim površinama", ističe se u Nacrtu plana.

Uskoro javne rasprave

Program javnih rasprava Centralna javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna DUP-a „Spomen-park Kruševac” biće održana 18. januara u prostorijama Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine sa početkom u 15 sati, dok je centralna rasprava o DUP-u „Momišići A - dio zone 1” planirana 17. januar u prostorijama MZ “Momišići” u 18 sati.

Na raspravama će prisustvovati predstavnici obrađivača Plana, Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, te stručna lica Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine. Pisane primjedbe i sugestije mogu se dostavljati Sekretarijatu za urbanizam u Ulici Vuka Karadžića 41 ili putem mejla pgurbanizam@t-com.me.

Bonus video: