Kontejnere i dalje pale u Nikšiću

"Paljenjem kontejnera nesavjesni pojedinci ne samo što time narušavaju životnu sredinu, već vjetar može pruzrokovati širenja vatre na okolne objekte i time ugroziti fizički integritet građana", navode iz ISOP-a
1243 pregleda 0 komentar(a)
Opasnost po zdravlje: Zapaljeni kontejner, Foto: ISOP
Opasnost po zdravlje: Zapaljeni kontejner, Foto: ISOP

Zapaljeni kontejneri nijesu rijetka slika u Nikšiću, zbog čega je NVO "Institut za socijalnu i obrazovnu politiku" (ISOP) više puta reagovao, kako javnim apelima, tako i pozivom nadležnim organima da zajedno pokušaju da nađu adekvatno rješenje za taj problem.

"Paljenjem kontejnera nesavjesni pojedinci ne samo što time narušavaju životnu sredinu, već vjetar može pruzrokovati širenja vatre na okolne objekte i time ugroziti fizički integritet građana", navode iz ISOP-a.

Iako, kako su istakli, njihovi dosadašnji apeli nijesu dali rezultat, oni su pozvali nadležne u Opštini da što prije preduzmu zakonski predviđene aktivnosti radi prevencije i suzbijanja tih situacija, a građane da shvate da je paljenje kontejnera nezakonito i štetno kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje.

ISOP je 2017.formirao operativni tim u oblasti zaštite životne sredine i životinja pod nazivom "Zelena patrola", koja vrši monitornig dva puta dnevno u gradskim i tri puta nedjeljno u prigradskim naseljima.

I iz Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) pozvali su nadležne službe koje su na terenu da se više "pozabave ovim pitanjem i da počinioce sankcionišu, jer je izgleda kod nas jedini način da neko promijeni ponašanje prema životnom okruženju primjena sankcija".

"Posljedice paljenja kontejnera su višestruke. Usljed visokih temeperatura dolazi do oštećenja i progorijevanja kontejnera pa se tako pričinjava znatna šteta ionako skromnoj komunalnoj infastrukturi u gradu. S druge strane, sagorijevanjem otpada dolazi do dodatnih emisija zagađujućih materija u atmosferu u ionako zagađenom vazduhu u Nikšiću", upozorio je Miodrag Karadžić iz DMEN-a.

On je podsjetio da nema selektivnog razdvajanja otpada, pa su kontejeneri u Nikšiću "opterećeni raznim vrstama otpada, pa i opasnim, a njihovim sagorijevanjem poslledice po zdravlje građana mogu biti ogromne".

Bonus video: