Taksijem se neće moći od grada do grada

Iz Unije poslodavaca tvrde da aktuelni Nacrt izmjena Zakona o drumskom saobraćaju ima niz propusta
15230 pregleda 12 komentar(a)
Iz Unije poslodavaca smatraju da predloženo neće doprinijeti da se smanji siva zona, Foto: Luka Zeković
Iz Unije poslodavaca smatraju da predloženo neće doprinijeti da se smanji siva zona, Foto: Luka Zeković

Za nekoliko mjeseci moglo bi da bude zabranjeno da stanovnik Podgorice do Danilovgrada ide taksijem, ukoliko ove dvije opštine nemaju sklopljen sporazum.

Ovakva praksa, piše u Nacrtu zakona o drumskom saobraćaju, važiće za sve opštine, pa će taksisti voziti isključivo na teritoriji grada u kome su registrovani, odnosno gdje im je izdata licenca.

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je zbog ovoga, ali i drugih spornih novina u Nacrtu zakona juče poslala primjedbe Ministarstvu saobraćaja, odnosno Radnoj grupi koja je pripremila taj dokument.

Traže da se ne primjenjuju ove odredbe, ali i da budu racionalniji zakonski zahtjevi za neke druge.

Iz UPCG su “Vijestima” kazali da, iako krovna poslodavačka organizacija, nijesu bili uključeni u izradu dokumenta.

“Predloženim rješenjem da se na teritoriji druge lokalne samouprave ne može vršiti prijem putnika osim u slučajevima kad postoji sporazum između opština, a što je u praksi nemoguće, ograničava se pravo korisnika usluge na slobodan izbor prevoznika. Predloženo zakonsko određenje dovelo bi do nejednakosti taksi prevoznika, koji djelatnost obavljaju na različitim teritorijama jedinica lokalne samouprave, pa bi se moglo desiti da sporazum postoji između Podgorice i Kotora, ali ne i između Podgorice i Nikšića, pa auto taksi prevoznici iz Nikšića i Kotora ne bi bili ravnopravni i auto taksi prevoz ne bi mogli obavljati pod jednakim uslovima u dijelu prijema putnika na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave”, istakli su iz UPCG.

Naveli su da će se u zakonom predviđenom roku uključiti u javnu raspravu i na taj način, nakon konsultacija sa članovima iz sektora UPCG za saobraćaj, svojim predlozima pokušati unaprijediti tekst, kako bi se upodobio kako sa djelatnostima privrednih subjekata i njihovom poslovanju, tako i javnom interesu koji se ogleda u povoljnijem poslovnom ambijentu.

Istakli su da kako se navodi u objavljenim dokumentima, predložena zakonska rješenja imaju za cilj smanjenje „sive ekonomije“ u prevozu putnika, a koja će se postići „boljom kontrolom prevoznika koji obavljaju auto taksi prevoz putnika, kao i lica koja obavljaju usluge rent a car prevoz putnika sa vozačem“.

„Ipak, pojedine novine koje se predlažu Nacrtom mogu u značajnoj mjeri ugroziti poslovanje i u krajnjem opstanak privrednih subjekta u ovom sektoru, bez značajnih efekata na suzbijanje nelegalnih ekonomskih aktivnosti. Nacrtom je predviđeno da se taksi, shuttle i rent a car sa vozačem - prevoz ne može obavljati vozilima u zakupu. Kao i da se može jedino obavljati putničkim vozilom koje ima vrijednost veću od 30.000 eura kataloške vrijednosti i koje nije starije od šest godina“, pojasnili su iz UPCG.

Istakli su da će za tu odredbu tražiti da bude racionalnija, odnosno da cijena bude manja, jer se novo kombi vozilo može kupiti za manje novca, a tražiće i da se poveća starosna granica.

„Predviđeno je da taksimetar mora biti uključen tokom trajanja usluge, da auto taksi prevoznik izdaje račun za obavljanje prevoza u skladu sa zakonom kojim se reguliše naplata poreza. Mišljenja smo da bi, usljed rigoroznosti pojedinih predloženih rješenja, ovaj Nacrt negativno djelovao na poslovanje privrednih subjekata u sektoru prevoza u drumskom saobraćaju, pa samim tim ne bi doprinio poslovanju postojećih i stvaranju novih malih i srednjih preduzeća što svi u Crnoj Gori vidimo kao pitanje od velike važnosti“, smatraju iz UPCG.

Osim toga, kako tvrde, usvajanje predloženih rješenja sa sobom bi neminovno donijelo i povećanje cijena u sektoru saobraćaja i postojanje ograničenih kapaciteta, što veoma lako može rezultirati nizom negativnih efekata na sektor turizma i njegovu konkurentnost koji je glavni korisnik kako usluga taksi prevoza, tako i usluga limo prevoza, a gdje se trenutno ograničava sloboda izbora i mogućnost ponude.

“Ono što bismo ukazali da predloženi propis neće ugroziti samo sektor saobraćaja, već i turističke agencije koje posjeduju sopstvena vozila a koje ne zadovoljavaju propisane uslove predloženim Nacrtom”.

Traže i enormno skupa vozila

Iz UPCG su istakli da je predviđeno da se uvode uslovi u dijelu posjedovanja osnovnih sredstava enormno visoke vrijednosti, koje određeni broj preduzeća neće moći da ispuni.

“Nameće se i pitanje neravnopravnog položaja subjekata koji se bave prodajom vozila koji će se negativno odraziti na one koji u svojoj ponudi nemaju vozila od 30.000 eura ili skuplja. Osim toga, zabranom obavljanja djelatnosti sa vozilima u zakupu ograničava se primjena Zakona o obligacionim odnosima”, tvrde iz UPCG.

Pojasnili su da to znači da Zakon ne prepoznaje ni “finansijski lizing”, odnosno korišćenje vozila, koje je vlasništvu davaoca te usluge, u zamjenu za ugovorene mjesečne rate.

“To znači da je tokom trajanja ugovora o lizingu, vlasnik predmeta lizinga (vozila) je kuća koja je odobrila lizing. Ovo je naročito važno jer se vozila za obavljanje djelatnosti u većini slučajeva kupuju posredstvom lizinga, kao model finansiranja na period od oko sedam godina, te vlasniku treba ostaviti period da u ovom razdoblju ostvari i odgovarajuću zaradu u okviru obavljanja djelatnosti”.

Ono što je još bitnije, kako su istakli, predložene izmjene ni na koji način neće “ugroziti” subjekte koji posluju u “sivoj” zoni, ostavljajući ih na taj način van zakona, već će se sav teret usmjeriti na registrovane privredne subjekte, i na taj način im dodatno otežavajući poslovanje i održivost.

Bonus video: