Potpisan Sporazum o kulturnoj saradnji Crne Gore i Grčke

Sporazum će, kako se navodi, omogućiti direktnu saradnju institucija kulture dvije države, kao i učešće na međunarodnim festivalima i manifestacijama
529 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanaj Sporazuma, Foto: Gov.me/ B. Ćupić
Sa potpisivanaj Sporazuma, Foto: Gov.me/ B. Ćupić

Predstavnici crnogorske i grčke vlade potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti kulture koji će, kako je saopšteno, unaprijediti dobre odnose dvije države i postaviti osnov za sprovođenje konkretnih projekata u toj oblasti.

Sporazum su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i grčki ministar vanjskih poslova Georgios Katrougalos, uz prisustvo predsjednika dvije države, Mila Đukanovića i Prokopisa Pavlopoulosa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Sporazum predviđa realizaciju projekata koji se odnose na muzejsku, bibliotečku i arhivsku djelatnost.

„Kao i na oblast kinematografije, pozorišta, muzike, likovne umjetnosti, prevođenja i promocije materijalne i nematerijalne kulture“, kaže se u saopštenju.

Sporazum će, kako se navodi, omogućiti direktnu saradnju institucija kulture dvije države, kao i učešće na međunarodnim festivalima i manifestacijama.

„A njegova implementacija podrazumijeva jačanje saradnje i na polju zaštite i očuvanja kulturnih dobara, ali i borbe protiv nelegalne trgovine, uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: