Vlada bi da progura propis prije analize Savjeta Evrope

Analiza bi trebalo da posluži kao vodič za definisanje i sprovođenje nacionalnih medijskih politika
72 pregleda 0 komentar(a)
Ana Nenezić, Foto: Zoran Đurić
Ana Nenezić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.03.2018. 11:46h

Kakva je medijska slika u Crnoj Gori i šta treba uraditi da se ona popravi, Savjet Evrope (SE) i Delegacija Evropske unije u Podgorici objaviće početkom aprila u dokumentu nazvanom Analiza medijskog sektora, potvrđeno je “Vijestima”.

Ona bi trebalo, kako je ranije najavljeno iz SE, da posluži kao vodič za definisanje i sprovođenje nacionalnih medijskih politika a polaznu osnovu u dokumentu predstavljaće standardi Vijeća Evrope koji se odnose na slobode izražavanje i slobode medija kao i regulativa EU.

Vlada, međutim, nije sačekala dokument, već je već krenula sa izmjenama dijela medijskih zakona. U toku je rad na pripremi radne verzije novog zakona o medijima, a uskoro će se početi sa radom na izradu nacrta zakona o RTCG.

Programom Vlade za 2018, objavljenom na njenom sajtu, propisano je da se medijski zakoni utvrde u četvrtom kvartalu ove godine.

Iz Vlade nijesu objasnili zbog čega žure sa izmjenama zakona i zašto nijesu sačekali analizu, o čijoj pripremi su zvanično informisani i čija im je verzija već dostavljena na izjašnjenje.

Predstavnica nevladinih organizacija u radnoj grupi za izradu novog Zakona o medijima Ana Nenezić smatra da je Vlada “haotično i neobjašnjivo” krenula u žurnu izradu novog Zakona o medijima sa jednim nerealno postavljenim rokom, umjesto da se sačeka analiza SE.

“Čekalo se više od 15 godina da se ovaj zakon mijenja a sada je pritisak na radnu grupu da se sve završi do 10. aprila”, kazala je Nenezićeva.

Ona je ocijenila da se se kroz rad na ovom zakonskom tekstu prelama više važnih stvari, od unutrašnjih sukoba u Vladi do nevoljnosti Ministarstvakulture da uredi medijski sektor.

„Vlada je dobila nacrt ove analize i mi znamo da im se ne dopada procjena eksperata koja potvrđuje ozbiljnost situacije u ovoj oblasti niti njihove preporuke koje su u značajnom na liniji preporuka i civilnog društva“, tvrdi Nenezićeva.

Kazala je da se na taj način „nastavlja uobičajna praksa koja potvrđuje da vlastima nije cilj suštinsko sprovođenje reformi već isključivo njihova simulacija.

„Ali vrijeme takvih pristupa je prošlo i radi se o već 'pročitanoj igri' koja ima ograničene domete“, kazala je.

Nenezićeva je ocijenila da je stanje na medijskoj sceni loše, dok je održivost medija ozbiljno dovedena u pitanje zbog loših zakonskih rješenja koji onemogućavaju fer utakmicu na medijskom tržištu.

„Ministartvo kulture to ne prepoznaje i ne pokazuje namjeru da zaista suštinski riješi godinama nagomilane probleme. Naprotiv, ako je cijeniti po rješenjima koja predlaže ide u pravcu dodatnog ograničenja slobode izražavanja i medija“, tvrdi Nenezićeva.

U septembru prošle godine u Podgorici je boravila ekspertska misija u okviru zajedničkog projekta EU i SE “Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u jugoistočnoj Evropi (JUFREX)”, u okviru kojeg je planirana izrada analize stanja medijskog sektora u Crnoj Gori.

Šef odjeljenja za saradnju iz Direktorata za medije i internet SE Lejla Dervišagić, kazala je tada da su prvi razgovori o izradi analize i sprovođenju istraživanja počeli na inicijativu Evropske komisije i da je Vlada Crne Gore prepoznala značaj projekta i pokazala spremnost da podrži njegovu realizaciju.

Bonus video: