VEČE POSVEĆENO NORVEŠKOJ KULTURI

Dani Norveške na Prazniku mimoze: Prijateljstvo dugo preko 50 godina

"Građani Norveške su dragi gosti Herceg Novog, a grad Levanger naš prijatelj preko pet decenija, duže nego što traje ovaj Praznik, koji je jedna od najstarijih turističkih manifestacija u Crnoj Gori", kazala je potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović pozdravljajući prisutne
363 pregleda 0 komentar(a)
Dani Norveške u Herceg Novom, Foto: Zvezdana Kujović
Dani Norveške u Herceg Novom, Foto: Zvezdana Kujović

Veče posvećeno norveškoj kulturi na 50. Prazniku mimoze održano je sinoć u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu. Gosti iz grada Levangera predstavili su se tradicionalnom norveškom muzikom koju je izvodio duo violina-harmonika Marit Vestrum i Bente Midtsveen. Prikazan je film „Tragač“ Nilsa Gaupa iz 1987. godine, prva produkcija ikada snimljena na Sami jeziku, saopšteno je iz lokalne uprave.

"Građani Norveške su dragi gosti Herceg Novog, a grad Levanger naš prijatelj preko pet decenija, duže nego što traje ovaj Praznik, koji je jedna od najstarijih turističkih manifestacija u Crnoj Gori", kazala je potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović pozdravljajući prisutne.

„Zanimljivo je da su, prema pričama starih Novljana, upravo prijatelji iz Levangera bili podrška u danima kada se razmišljalo o osnivanju Praznika mimoze. Neki naši sugrađani, koji su tada učestvovali u društvenom životu grada, sjećaju se da su upravo sastanci sa predstavnicima Levangera bili među prvima na kojima se razgovaralo o Prazniku mimoze“, rekla je Đurović.

Danijela ĐurovićDanijela Đurović

Ona je podsjetila da je tokom višedecenijskog prijateljstva dobra saradnja sa Levangerom osvjedočena kroz pomoć u pripremi i realizaciji projekata upravljanja otpadom, kao i na polju obrazovanja kroz saradnju srednjih škola dva grada.

Zamjenik gradonačelnika Levangera Alf Magnar Reberg je podsjetio da je saradnja dva grada započeta nakon Drugog svjetskog rata, tokom kojeg je veliki broj ljudi sa prostora tadašnje Jugoslavije bio zatočen u njemačkom koncentracionom logoru u Levangeru. Ove godine su otvorili arhiv i našli u njima prezimena porodica sa hercegnovskog područja. To je podstaklo istraživače da svoj rad fokusiraju na produbljenje istrage o jugoslovenskim zatočenicima, kako bi što više porodica saznalo šta se desilo sa njihovim najbližima, kazao je Reberg.

Alf Magnar RebergAlf Magnar Reberg

U ime partnera programa Instituta „Dr Simo Milošević“ prisutne je pozdravila direktorka medicine Marina Delić. Ona je istakla da se ove godine susreću dva velika jubileja, 70 godina Instituta i 50 godina Praznika mimoze, kao i da je ovo 42 godina uspješne saradnje sa Norveškom.