Kentera: Slanje vojnika u Irak veliki doprinos Crne Gore kao NATO članice

Komentarišući Predlog nove strategije odbrane, koji je Vlada nedavno usvojila, Kentera je ukazao da je stara Strategija donešena prije deset godina i da je vrijeme bilo da se mijenja, s obzirom da je Crna Gora u međuvremenu postala NATO članica
1034 pregleda 6 komentar(a)
Kentera, Foto: Luka Zeković
Kentera, Foto: Luka Zeković

Crna Gora slanjem dva pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u misiju u Iraku pokazuje da ostaje privržena vrijednostima za koje se zalaže NATO i da želi aktivno da doprinosi Alijansi, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera.

Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je angažovanje do dva pripadnika VCG koji bi obavljali štabne poslove u misiji.

Kentera je kazao da je riječ o velikom doprinosu Crne Gore kao najmalađe članice NATO-a.

“Na ovaj način smo pokazali da ostajemo privrženi svim vrijednostima za koje se zalaže Alijansa i da nijesmo članica samo na papiru, kao i koliko i na koji način, u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima možemo doprinijeti NATO savezu”, rekao je Kentera agenciji MINA.

Ovakvu odluku pozdravio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, a Kentera kaža da će to sigurno uraditi i sve NATO članice.

“Ako kao najmanja i najmlađa NATO članica očekujete da Alijansa i preostale članice stanu u vašu i odbranu vaših interesa onda je normalno i za očekivati da vi nešto pružite Alijansi. Ono što je minimum sa naše strane u ovom momentu je slanje ta dva štabna oficira i mislim da je to korisno”, istakao je Kentera.

Prema njegovim riječima, svaka misija je opasna, neka manje a neka više.

“Ovdje se ne radi o misiji koja može ugroziti živote. Ti ljudi idu u misiju kako bi prenosili svoja znanja i obučavali snage u Iraku iskustvima i znajima koje mi imamo. Ako možemo da biramo nešto što je manje opasno onda je to upravo ova misija”, naveo je Kentera.

Komentarišući Predlog nove strategije odbrane, koji je Vlada nedavno usvojila, Kentera je ukazao da je stara Strategija donešena prije deset godina i da je vrijeme bilo da se mijenja, s obzirom da je Crna Gora u međuvremenu postala NATO članica.

Kako je istakao, definisane su i identifikovane nove bezbjednosne prijetnje i izazovi.

“Ovom novom strategijom svi novi bezbjednosni izazovi i prijetnje su vrlo jasno identifikovani, poput hibridnog ratovanja, što nijesmo mogli zamisliti u periodu kada je rađena prethodna Strategija”, rekao je Kentera.

On je kazao da Crna Gora sada kao članica NATO-a mora doprinijeti Alijansi na konstruktivniji i drugačiji način nešto što je to bilo prije stupanja u savez, kada je mogla da doprinosi do određene smjere samo kao partner.

Strategija će se, dodaje Kentera, morati mijenjati i u budućnosti i prilagođavati nekim novim izazovima.

U Skupštini nije usvojen zakon o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, jer nije obezbijeđena dvotrećinska većina.

Kentera je kazao da je učešće pripadnika VCG u aktivnostima u inostranstvu trebalo da bude obavezno od starta.

“Nije logično da imate poziv profesionalnog vojnika, a da sa druge strane odlučuje da li želi ili ne želi da ide u neku misiju. Profesionalni vojnik kada se prihvati poziva, treba da zna tša taj poziv nosi sa sobom”, rekao je Kentera.

Svaki vojnik treba da zna jednog dana može upućen u neku misiju i tu, ističe Kentera, nema postavljanja pitanja da li neko želi ili ne.

“Ovaj zakon treba usvojiti što prije. Samo gubimo dragocjeno vrijeme jer prije ili kasnije on će se morati usvojiti”, zaključio je Kentera.

Bonus video: