MINISTAR PROSVJETE UAE UPOZNAO SE SA FUNKCIONISANJEM OBRAZOVNOG SISTEMA U CG

Šehović sa Hamadijem: CG i UAE razvijaće programe razmjene i sarađivati na polju tehnologija u obrazovanju

Iz Ministarstva prosvjete je rečeno da je Hamadi sa Šehovićem i saradnicima danas posjetio i školu „Štampar Makarije“, kao i Univerzitet Crne Gore, gdje se upoznao sa funkcionisanjem obrazovnog sistema u Crnoj Gori
494 pregleda 0 komentar(a)
Hamadi i Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Hamadi i Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati razvijaće programe razmjene studenata i profesora, odnosno nastavnika, i sarađivati na polju novih tehnologija u obrazovanju, zaključeno je tokom razgovora ministra Damira Šehovića sa Husain Bin Ibrahim Al Hamadijem, ministrom prosvjete UAE koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Husain Ibrahim Al Hamadi je član Kabineta predsjednika Vlade i ministar obrazovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata od jula 2014. Trenutno je i Predsjednik Nacionalnog komiteta za obrazovanje, kulturu i nauku i Predsjednik Upravnog odbora Instituta za stručno obrazovanje i obuku u Abu Dabiju (ADVETI)

Iz Ministarstva prosvjete je rečeno da je Hamadi sa Šehovićem i saradnicima danas posjetio i školu „Štampar Makarije“, kao i Univerzitet Crne Gore, gdje se upoznao sa funkcionisanjem obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

Hamadi i ŠehovićŠehović i Hamadi

"Posjeta je nastavak razgovora koji su upriličeni tokom predsjedničke posjete UAE u januaru 2019, što pokazuje snažnu namjeru obije strane da realizuju ideje o saradnji u sferi obrazovanja i nauke. Pored stipendija koje ova zemlja već obezbjeđuje, otvorena je mogućnost za povećanje broja mjesta na programima razmjene za studente iz Crne Gore, i to za deficitarna zanimanja. Naime, Institut za nauku i tehnologiju iz Abu Dabija od 2013. godine nudi kandidatima iz Crne Gore da apliciraju za neki od akreditovanih master programa, a najkvalitetniji kandidati imaju mogućnost da dobiju punu stipendiju. Dodatno, Khalifa Univerzitet za tehnologiju ponudio je ove godine stipendije koje pokrivaju ukupne troškove školovanja za 16 studijskih programa na master nivou, u različitim oblastima inženjeringa. Tokom sastanka bilo je riječi i o organizaciji zajedničkih master i doktorskih programa tokom kojih bi studenti jedan semestar provodili u UAE, a jedan u Crnoj Gori", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Saopšteno je da je poseban fokus bio na razmjeni iskustava u korišćenju novih tehnologija u obrazovanju.

"U tom kontekstu dogovorena je posjeta crnogorske delegacije ovoj zemlji. Ministar Šehović upoznao je goste sa sprovedenom reformom obrazovnog sistema. Rekao je da je Crna Gora na putu izgradnje konkurentnog obrazovanja kako bi produkovala kadar koji će odgovoriti uslovima međunarodnog tržišta rada, te naglasio trenutne aktivnosti na obnavljanju informatičke opreme u školama i aktivnosti koje se sprovode sa međunarodnim partnerima kako bi se mikrobit računari obezbijedili za svaku školu u Crnoj Gori. Iskazana je spremnost UAE za podršku tokom procesa digitalizacije u crnogorskom obrazovnom sistemu, a razgovarano je i o mogućoj saradnji ukoliko se Crna Gora bude odlučila na uvođenje novog izbornog predmeta koji bi se ticao upravo digitalnih tehnologija. Predloženo je formiranje zajedničkog tima koji bi radio na realizaciji aktivnosti u oblasti prosvjete. Tema je bilo i stučno obrazovanje te rana identifikacija talentovane djece, kako bi se napravio poseban program podrške", kazali su iz Ministarstva.

Preporučujemo za Vas