Vešović da vrati 11 hiljada eura

"Vijesti" su ranije pisale da Vešović istovremeno obavlja funkcije u Savezu penzionera i Upravnom odboru Fonda PIO, koji na sporan način toj NVO dodjeljuje 500 hiljada godišnje
7120 pregleda 6 komentar(a)
Sa svečane skupštine, Foto: Privatna arhiva
Sa svečane skupštine, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.03.2019. 19:51h

Predsjednik nevladine organizacije Savez udruženja penzionera Crne Gore Branko Vešović mora u državni budžet da vrati skoro 11 hiljada eura, jer je 2017. godine kršio Zakon o sprječavanju korupcije istovremeno sjedeći Upravnom odboru Fonda penzijskog i invalidnog osiguranja. To je propisano prvostepenom presudom Osnovnog suda za prekršaje.

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ranije je donijela odluku da je Vešović tokom 2017. godine prekršio zakon jer nije prijavio da je kao predsjednik NVO primao platu u iznosu od 720 eura mjesečno istovremeno sa javnom funkcijom u Upravnom odbora Fonda PIO.

Zbog toga je sud prvostepeno odlučio da se Vešović prekršajno kazni sa 500 eura i izrekao mjeru oduzimanja imovinske koristi u iznosu od 10.815 eura, koliko je za godinu protivzakonito zaradio.

To pitanje je danas na svečanoj skupštini nevladine organizacije Udruženje penzionera Podgorice u hotelu Podgorica, između ostalih, pokrenuo Veselin Grdinić, član njihovog mjesnog odbora na Zabjelu. Grdinić, koji je pred ASK-om prošle godine pokrenuo postupak ispitivanja da li je Vešović u konfliktu interesa, pitao je podgoričko Udruženje penzionera šta će učiniti povodom aktuelnog predsjednika Saveza.

"Izračunato je samo za 2017. godinu, a ne i koliko isto lice uživa protivzakonito zadnjih 10 godina. A posle ove odluke Vešović i dalje prima iste nadoknade i obavlja iste funkcije kao da se ništa nije desilo", kazao je Grdinić.

Vešović je odbacio Grdinićeve tvrdnje kao neistinite i ponovio da je prijavio spornu platu, ali da je prilikom predaje imovinskog kartona došlo do greške. Tvrdi da još nema nikakve pravosnažne presude i da sudski postupak još traje.

"Molim vas da sačekamo zvaničnu odluku nadležnih organa, a ne da optužujemo na pamet", kazao je on.

Novinar "Vijesti" je, međutim, imao uvid u zvanični odgovor ASK-a, kojim obavještava Grdinića da su, između ostalog, pokrenuli prekršajni postupak protiv Vešovića i da je Osnovni sud za prekršaje (Područna jedinica Bar) izrekao osuđujuću presudu.

"Vijesti" su ranije pisale da Vešović istovremeno obavlja funkcije u Savezu penzionera i Upravnom odboru Fonda PIO, koji na sporan način toj NVO dodjeljuje 500 hiljada godišnje. I iz NVO Institut alterativa ranije su upozorili da Vešovićev Savez neposredno upravlja sa milion ipo eura Fonda PIO, dok ta institucija ni na koji način ne kontroliše ta ogromna sredstva.

Grdinić se u svom izlaganju osvrnuo i na, kako tvrdi, sumnjive aktivnosti nevladine organizacije Udruženje penzionera Podgorica, čiji je član, što je "podgrijalo atmosferu" u velikoj sali hotela "Podgorica".

Koji penzioneri posluju nezakonito?

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) "Udruženje penzionera Podgorica" Ilija Stanišić negirao je Grdinićeve optužbe da nezakonito posluje i suprotno propisima troši novac članova.

Stanišić mu je kazao da su on i drugi delegati mjesnog udruženja sa Zabjela "imali kada da se interesuju za sve informacije prije svečane Skupštine" i da "ulicu drže van sale".

Zabjelski penzioneri su, međutim, bili uporni u svojim zahtjevima, što je podiglo tenzije na tom skupu, pa su predstavnici najstarije podgoričke populacije počeli međusobno da se optužuju i vrijeđaju.

Grdinić je sa govornice pitao kako jedna NVO može na svom događaju da vijori crnogorsku zastavu i intonira himnu, kada im to po zakonu ne pripada, jer nijesu državna institucija.

Tvrdi da se time Udruženje penzionera lažno predstavlja kao državni organ, jer ni na jednom ugovoru koji potpisuje ta NVO, niti pečatu, ne piše da su nevladina organizacija. Veliki broj delegata je negodovao na ova pitanja iz stolica optužujući Grdinića da je protiv države i da mu smeta zastava. On se nakon optužbi vratio i poljubio zastavu: "Evo vam dokaz da nijesam protiv zastave, već protiv lopovluka".

Stanišić je kazao da Grdinić pokušava da djelovanje penzionerskog udruženja dovede u "političku ravan" i proučio mu da je bolje da se "njegovi sa Zabjela" pozabave nepravilnostima u njihovoj mjesnoj organizaciji.

Grdinić je, međutim, pitao i zašto nevladina organizacija koja broji oko 33 hiljada članova nema svoj internet sajt, na kojem bi informisala članove o svojim aktivnostima, kačila završne račune i ostale dokumente, koji bi dokazali transparentno poslovanje. Smatra nemogućim da organizacija koja raspolaže tolikim novcem nema sredstava za izradu jednog internet sajta.

On je pokrenuo i pitanja imovine penzionera, ko i kako upravlja penzionerskim klubovima, kako se vrši prodaja i prepordaja penzionerskih stanova i poslovnih prostora, zašto se novac ne uplaćuje na žiro račune već se prenosi kešom...

"Nijedno mjesno udruženje nema svoj žiro račun", kazao je Grdinić.

Potpredsjednik Udruženja penzionera Podgorica Ivan Mandić je potom negirao Grdinićeve navode i optužio delegate skupštine sa Zabjela da da su ih tajno snimali i time kršili zakon.

Tvrdi da je tom prilikom, sa predstavnicima gradske organizacije, došao da im objasni poslovanje Udruženja penzionera Podgorica.

Stanišić je kazao da penzioneri sa Zabjela još nijesu "valjano" organizovali skupštinu i da više godina ne podnose finansijske izvještaje krovnom udruženju, koje nastavlja da im daje novac.

"Zbog toga su i vaši članovi protiv vas", kazao je Stanišić.

Predsjednik NVO "Udruženje penzionera Zabjelo" Pero Vukadinović demantovao je navode Stanišića i optužio ga da su problemi nastali tek kada je on došao na čelo podgoričkog udruženja.

"Nemojte me vući za jezik. Znam vam dosta", kazao je Vukadinović.

Grdinić je kazao da je najprije kritikovao njegovo zabjelsko Udruženje penzionera jer primaju novac u kešu, umjesto da im se uplate na žiro račun.

"Nijeste ni to opravdali", odgovorio je Stanišić.

Grdinić i Vukadinović su potom napustili veliku salu hotela, gdje je održavana Skupština, i nijesu se vraćali.

Vešović je u svom svečanom govoru na kraju događaja kazao da nije navikao da se Skupštine NVO "Udruženje penzionera Podgorica" održavaju u takvoj atmosferi, već uz međusobno uvažavanje.

Svečani govori prekidani svađama i upadicama

Netrpeljivost između dva tabora podgoričkih penzionera pokušali su da povremeno svojim govorima prekinu gosti i da pokušaju omogućiti da se događaj završi u mirnom tonu.

Pored podgoričkih penzionera događaju su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić, VD sekretara za socijalno staranje Glavnog grada Ivan Terzić, direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore Branko Vešović i predsjednici drugih opštinskih penzionerskih nevladinih organizacija.

Nakon Stanišića, koji je govorio o ciljevima Udruženja, članstvu i aktivnostima, prisutnima se Vujačić izvinila jer gradonačelnik nije mogao lično da prisustvuje događaju.

"Mi neki mlađi ljudi - mlađi godinama, a ne duhom, na nama je da pratimo vaš put i da vas učinimo ponosnim" kazala je ona.

Grdinić je želio da joj postavi "nekoliko pitanja", ali mu Stanišić to nije dozvolio zbog čega je ponovo došlo do sukoba.

Atmosferu je pokušao da smiri Kavarić. koji je samoinicijativno izašao pred govornicu i pohvalio rad penzionerskog Udruženja i njihov doprinos u izgradnji i obnovi domova zdravlja. Međutim, i njegov govor je prekidan upadicama prisutnih.

"Neki objekti Glavnog grada završeni su stopostotnom podrškom penzionera", kazao je.

Na kraju je rekao da mu je drago da su i njihovi skupovi puni neslaganja, što govori o "demokratskom kapacitetu" organizacije.

Bonus video: