Radojević će "odrobijati" 60 eura

Na putu do imanja policija ga je zaustavila, legitimisala i oduzela mu dva kanistera benzina
1565 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta, Foto: Privatna arhiva
Sa jednog od ranijih protesta, Foto: Privatna arhiva

Mirko Radojević iz Gornjih Brezana u Pivi, koga je krajem februara plužinska policija privela jer kod sebe nije imao ličnu kartu i napisala mu prekršajnu prijavu u iznosu od 60 eura, kazao je da će taj iznos “odrobijati”.

Radojević, koji skoro godinu „bije bitku“ sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) oko eksproprijacije zemljišta 26. februara je sa prijateljima i komšijama otišao na imanje u namjeri da energetskoj komisiji zabrani prelaz preko njegovog imanja uz prijetnju da će se zapaliti.

Na putu do imanja saobraćajna policija ga je zaustavila, legitimisala i oduzela mu dva kanistera benzina, da bi ga, kako je toga dana kazao novinarima, policija ponovo legitimisala čim je izašao iz automobila.

Zbog ponašanja policije njegova sestra Vesna Radojević obratila se Savjetu za građansku kontrolu rada policije koji su odmah uputili pitanja Upravi policije (UP) o postupanju njihovih službenika. Iz policije su Savjetu odgovorili da Radojeviću nijesu tražili ličnu kartu radi provjere identiteta, jer su ga policajci lično poznavali, već u “cilju kontrole da li je ima kod sebe, na šta je zakonom obavezan”.

Kako su iz UP odgovorili Savjetu, policijski službenici su bili zabrinuti za Radojevićev život zbog prijetnje da će se zapaliti, kao i da u njihovom postupanju nije bilo nikakvih prikrivenih razloga jer “mu nije nanesena nikakva šteta niti mu je ugrožena lična bezbjednost”.

Odgovor policije, smatra Vesna Radojević, je više nego besmislen.

Bonus video: