AEM: Prilog Nove M o protestima neprofesionalan

“Lično uvjerenje i mišljenje urednika i novinara diskriminatorno je uticalo način predstavjanja ove teme. Ne može se naći opravdan stav za ovakav pristup, osim želje da se tendenciozno promoviše samo interes jedne strane”, konstatovala je Agencija
6062 pregleda 5 komentar(a)
Sjedište Nova M, Foto: Luka ZekoviĆ
Sjedište Nova M, Foto: Luka ZekoviĆ
Ažurirano: 28.03.2019. 07:52h

Agencija za elektronske medije izrekla je Novoj M (bivši Pink M) upozorenje zbog kršenja obaveze da nepristrasno, pravično i izbalansirano informiše u prilogu povodom drugog građanskog protesta u Podgorici 17. februara, čime je prihvatila prigovor osnivača “Vijesti” Željka Ivanovića.

Nova M, stav je AEM-a koji direktor Goran Vuković, mora u svom Centralnom dnevniku da objavi informaciju o ovoj izrečenoj mjeri, protiv koje se može žaliti Savjetu Agencije.

Ivanović je u prigovoru istakao da se u prilogu “Vijesti” i njeni osnivači, on i Miodrag Perović, “brutalno kleveću i optužuju za najteža krivična djela kao što je organizacija i priprema puča, bez bilo kakvog suvislog argumenta, a kamoli dokaza”.

Posebno je ukazao na dio priloga Nova M u kojem se tvrdi da je za građanske proteste “‘(Duško) Knežević iskorišten kao povod, a zatim su opozicionari i propozicione NVO i medijska mašinerija preuzeli kromilo i postali instruktori...’, ukazujući da se za navedeno ‘dodaje da je to rekao predsjednik (Milo) Đukanović’, i da je tekst pokriven snimkom osnivača ‘Vijesti’”.

Agencija, između ostalog, poslije uvida u snimak konstatovala brojna kršenja.

“Lično uvjerenje i mišljenje urednika i novinara diskriminatorno je uticalo način predstavjanja ove teme. Ne može se naći opravdan stav za ovakav pristup, osim želje da se tendenciozno promoviše samo interes jedne strane”, konstatovala je Agencija.

Agencija je, između ostalog, utvrdila da je Nova M prekršila obaveze iz Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima da informativnim programom dopirnosi cjelovitom i nepristrasnom informisanju javnosti o događajima u zemlji, prekršila obavezu da u proizvodnji programa poštuje načelo nepristrasnosti, kao i da različiti pristupi i mišljenja moraju biti profesionalno i korektno zastupljeni, kao i uslovi da se programskim sadržajima ne smiju tendeciozno promovisati interesi bilo koje grupe ili pojedinca.

Bonus video: