Preminuo Krsto Kiko Tomičić

Tomičić je jedan od najboljih i najnagrađivanijih umjetničkih fotografa i autora kratkometražnih filmova u Crnoj Gori
1335 pregleda 0 komentar(a)
Tomičić, Foto: Siniša Luković
Tomičić, Foto: Siniša Luković

U Tivtu je u 75. godini preminuo Krsto Kiko Tomičić, majstor fotografije i dugogodišnji radnik tivatskog Centra za kulturu, jedan od najboljih i najnagrađivanijih umjetničkih fotografa i autora kratkometražnih filmova u Crnoj Gori.

Krsto Kiko Tomičić je bio član Foto kino i video kluba „Mladost“ iz Gornje i Donje Lastve kod Tivta, od njegovog osnivanja. Fotografijom se bavio od 1958, a izlagačkom djelatnošću od 1960. godine.

Na polju fotografije dao je najviše, iako je smatrao da je bi najbolji u kratkometražnim filmovima. Osvojio je 14 nagrada i mnoga priznanja. Autor je mnogobrojnih dokumentarnih fotografija. Njegove fotografije prate razvoj i gotovo sve značajnije momente iz novije prošlosti grada Tivta.

Amaterskim filmom se počeo baviti 1962. godine, i tu je mao veliki uspjeh.

Snimio je 12 autorskih filmova sa kojima je učestvovao na 20 festivala i osvojio 29 nagrada. Dobitnik je Zlatne plakete Kino saveza Jugoslavije, Zlatne plakete Narodne tehnike Jugoslavije i "Novembarske nagrade oslobođenja Tivta" za 1977. godinu. Jedini u Crnoj Gori je nosilac zvanja "Kandidat majstora amaterskog filma Jugoslavije".

Izlagao je širom bivše Jugoslavije, a imao je i osam samostalnih izložbi. Kikovi filmovi su osvojili brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, “Svaki dan kao jedan”, “Pagraši”, „Muzej Štumberger”.

Tomičić je bio jedan od osnivača Radio Tivta, a pored ostalog bio je delegat Skupštine SFRJ i rezervni starješina JNA. Bio je aktivan društveni i sportski radnik.

Povodom smrti Krsta Kika Tomičića, Centar za kulturu Tivat organizuje komemoraciju u petak u 9.30 sati u Sali DTV Partizan.

Sahrana Krsta Kika Tomičića obaviće se u petak u 15 časova na Gradskom groblju u Donjoj Lastvi.

Bonus video: