Završeno suđenje po tužbi Andrijane Kadije: Presuda 25. aprila

Savjet Javnog servisa je kao jedan od osnovnih razloga za razrješenje Kadije naveo sporni ugovor koji je ta kuća potpisala sa nevladinom organizacijom Centar za građansko obrazovanje jer je, kako su jednoglasno zaključili, ovaj projekat mogao da ugrozi nezavisnost te medijske kuće
2683 pregleda 0 komentar(a)
Kadija na sjednici Savjeta RTCG (arhiva), Foto: Savo Prelević
Kadija na sjednici Savjeta RTCG (arhiva), Foto: Savo Prelević

Suđenje u Osnovnom sudu u Podgorici, po tužbi bivše generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije, završeno je danas, a sudija Biljana Krgović će presudu donijeti 25. aprila. Kadija traži poništenje odluke o razrješenju, jer smatra da je nezakonito to urađeno.

Kadija je smijenjena u junu prošle godine tajnim glasanjem na sjednici Savjeta RTCG sedmog juna.

Savjet Javnog servisa je kao jedan od osnovnih razloga za razrješenje Kadije naveo sporni ugovor koji je ta kuća potpisala sa nevladinom organizacijom Centar za građansko obrazovanje jer je, kako su jednoglasno zaključili, ovaj projekat mogao da ugrozi nezavisnost te medijske kuće.

Smjenu je inicirao član Savjeta Mimo Drašković, koji je kao formalan razlog za to naveo ugovor o poslovnoj saradnji RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) u vezi sa projektom ”Činjenice su važne”, za koji smatra da je nanio štetu Javnom servisu.

Pravni zastupnik bivše generalne direktorice Siniša Gazivoda, istakao je da je iz dokaza sasvim jasno da je navodni sporni ugovor samo formalni razlog za njenu smjenu, a da je čak i u izvještaju Stejt dipartmenta o stanju ljudskih prava eskplicitno navedeno da je “razrješena iz političkih razloga”.

On je kazao da su izjavama novinara i urednika Javnog servisa opovrgnute tvrdnje o bilo kakvom spornom uticaju na rad.

Pravna zastupnica RTCG Jadranka Kasalica danas je kazala da je Savjet Kadiju smijenio u skladu sa zakonom, odnosno da “je iznijela netačne podatke o gledanosti i time nanijela štetu Javnom servisu”. “A zbog čega je čjan Savjeta Mimo Drašković inicirao njenu smjenu”, navela je Kasalica.

Kadija je treći generalni direktor koji je smijenjen odlukom Savjeta i koji je zbog toga podnio tužbu.

U slučaju tužbi njenih prethodnika Branka Vojičića i Rada Vojvodića donijete su odluke da su nezakonito smijenjeni.

Vojičiću je Javni servis trebao da isplati oko 80.000 eura.

Bonus video: