Zoran Ferić: Na osami blizu mora

Priče o dalmatinskim "galebovima" obilježavaju: ljubav, seks, mnoštvo smiješnih i prepoznatljivo ferićevskih grotesknih situacija, ali i tuga, melanholija i vječna borba sa životom
2562 pregleda 0 komentar(a)
Ferićev roman
Ferićev roman
Ažurirano: 01.04.2019. 10:08h

Roman "Na osami blizu mora" čine devet priča čiji glavni junaci su, na prvi pogled, legendarni dalmatinski „galebovi“, ti surovi lovci na ženska srca, svojevrsni zaštitni znak jugoslovenskih ljetovališta tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Roman prati sudbine nekolicine (anti)junaka na ostrvu Rabu i njihove brojne „podvige“ na specifičan ferićevski gorko duhoviti način. Pisac je objasnio da neki od nadimaka korištenih u knjizi postoje i u stvarnosti, ali da su ljudi i karakteri koji ih nose u potpunosti izmišljeni.

Odrastanje i sazrijevanje, promašene ljubavi i ljubavni promašaji, fina melanholija koja provijava epizodama u kojima pratimo životne priče ključnih likova ovog djela, uvlače čitaoca u vremenski ne tako dalek, ali sada već mitski svijet tzv „bolje prošlosti“ kojoj autor odaje počast kao slatkom vremenu mladosti, a ne kao ušećerenoj nostalgiji.

Ljubav, seks, mnoštvo smiješnih i prepoznatljivo ferićevskih grotesknih situacija, ali i tuga, melanholija i vječna borba sa životom koji nas uvijek nekako "zajebe", a sve ispisano majstorskim rukopisom jednog od najuvjerljivijih glasova hrvatske književnosti, piše u jednom od prikaza Ferićeve knjige.

Bonus video: