Građani i sveštenstvo spriječili rušenje krstionice

Okupljeni potez Vlade doživljavaju kao diskriminaciju i selektivnu primjenu zakona, poručili da se neće razilaziti dok država ne odustane od namjere da sruši krstionicu
32770 pregleda 253 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2019. 08:54h

Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i firme koju je ono angažovalo da sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, jutros oko 4.00 sata nije uspio.

Naime, izvršitelji su do krstionice, koja se nalazi na ponti sa južne strane Ostrva cvijeća, pokušali da dođu sa mora, plovilima plovne jedinice MUP-a, dok je na kopnu bilo prisutno više desetina pripadnika Interventne jedinice MUP-a sa opremom za razbijanje demonstracija.

Predstavnici policije pozvali su okupljeno sveštenstvo i vjernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer "ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite". Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nije intervenisala.

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gdje su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbjednost za Boku kotorsku, pokušavajući da ga ubijede da sveštenstvo i vjernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donijela rješenje o rušenju.

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vjernika na Prevlaku i oni su ostali da čuvaju krstionicu.

Policiju, koja je došla da ih odatle ukloni, građani i sveštenstvo manastira su počastili su čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se jutros oko sedam časova policajci povukli.

Oko 9.45 sati na kapiji manastirskog kompleksa pojavio se građevinski inspektor Dragan Zejak, ali njemu nije dopušteno da uđe unutar kompleksa. Sveštenik Backović zahvalio mu se na ličnom korektnom odnosu, ali je podvukao da sveštenstvo i vjernici neće dopustitti rušenje krstionice.

Na Prevlaci je bilo prisutno nekoliko stotina građana iz cijele Boke kotorske, a među okupljenima su bili i predstavnici političkih partija, poput poslanika DNP-a Miluna Zogovića, predsjednice SO Kotor Dragice Perović (DSS) i članova Prave Crne Gore, na čelu sa predsjednikom te partije, Markom Milačićem.

Na Prevlaci su bili prisutni i predsjednik Tivatske akcije Mirko Kovačević, odbornica SNP-a u SO Tivat, Darinka Kašćelan, predsjednik OO Demokrata Tivta, Vladimir Arsić, predsjednik OO DSS Tivat Dejan Risančić, predsjednik OO NSD Tivat Savo Klakor i predsjednik OO NSD Kotor, Vlado Potpara.

Među okupljenima je bio i iguman manastira Svetog Arhangela Mihaila, arhimandrit Benedikt i arhijerejski namjesnik bokokotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, a građanima se upravo pridružio i predsjednik Bokeškog foruma, dr Andrija Petković.

Liturgiju u maloj krstionici služio je episkop dioklijski Metodije, a prema riječima sveštenika Backovića, mitropolit Amfilohije je u telefonskom razgovoru izrazio zahvalnost okupljenim vjernicima koji su odbranili malu crkvu od rušenja

Okupljeni su poručili da se neće razilaziti dok god država ne odustane od namjere da sruši krstionicu, jer takav potez Vlade oni doživljavaju kao diskriminaciju i selektivnu primjenu zakona, s obzirom da na samo nekoliko stotina metara udaljenosti od ove lokacije postoji više desetina nelegalno podignutih objekata, ponti i bespravno zagrađenih privatnih plaža, a koje inspekcija ili ne vidi, ili ništa ne preduzima tim povodom.

Bonus video: