Predstavljena mapa resursa ruralnog Nikšića i Strategija razvoja Župe

Na konferenciji su učestvovali predstavnici državnih i lokalnih institucija, mjesnih zajednica, turističkih klastera, udruženja i pojedinačni poljoprivredni proizvođači.
376 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.04.2019. 13:29h

Konferencijom na temu „Programi podrške i perspektive za ruralne oblasti u Crnoj Gori“ Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) i „Župa u srcu“ završili su devetomjesečni projekat kojim su pokušali da doprinesu razvoju ruralnih zajednica u Crnoj Gori.

Na konferenciji je predstavljena mapa resursa ruralnog Nikšića i Strategija razvoja Župe.

“Prikupljali smo podatke iz 14 mjesnih ruralnih zajednica i izradili mapu u kojoj su objedinjeni podaci poljoprivrednih proizvođača, firmi, proizvođača suvenira, zemljoradnika i sve ono što može koristiti razvoju jedne ruralne zajednice“, kazao je Miodrag Karadžić iz DMEN-a.

Što se Strategije tiče, koja predstavlja prvi dokument takve vrste u Crnoj Gori, u njoj se nalaze smjernice u kom održivom pravcu treba da se razvija Župa.

“Specifični ciljevi projekta bili su stvaranje boljih uslova za organizovanje lokalnih grupa koje će kreirati razvoj ruralnih oblasti, povećanje atraktivnosti i stvaranje nove vrijednosti ruralnih područja”, kazao je Karadžić.

Tokom devotmjesečnog perioda DMEN i “Župa u srcu” su realizovali 11 aktivnosti među kojima su Dan ruralnih zajednica, likovna kolonija na Lukavici, biciklistčka trka, a konferencija je bila prilika da se prezentuju razvojni programi za 2019. godinu i razni vidovi podrške koji već postoje u državnom i lokalnom budžetu, kao i da se prikupe predlozi za poboljšanje budućih programa podrške. Sve to će, ističu organizatori, doprinijeti jačanju međusektorske komunikacije, razmjene informacija i pospješivanje dijaloga o važnim državnim planovima i programima.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici državnih i lokalnih institucija, mjesnih zajednica, turističkih klastera, udruženja i pojedinačni poljoprivredni proizvođači.

„Na kraju ćemo objediniti svu građu i uraditi dokumentarni film o projektu kojim ćemo široj javnosti predstaviti naša dostignuća a koji će, nadamo se, poslužiti i drugim zajednicama da osmisle slične aktivnosti koje će doprinijeti boljoj promociji ruralnih zajednica“, poručio je Karadžić.

Projekat „Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost“ finasijaki je podržan od Evropske unije preko „Alter“ programa i Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.

Bonus video: