Tenderi padaju, do Spuža preko rupa

Građani Danilovgrada i Podgorice, koji često moraju da koriste put od Rogama do Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, navode da je ta dionica u katastrofalnom stanju i da im nije jasno kako nadležni godinama ništa ne rade da bi osposobili tu saobraćajnicu
2183 pregleda 5 komentar(a)
Gori od makadama, Foto: Luka Zeković
Gori od makadama, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.04.2019. 12:23h

Pao je drugi tender za obovu pet kilometara puta od Rogama do Spuža, jer je državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki usvojila žalbu danilovgradske firme Met&Alu Plast i poništila tender Uprave za saobraćaj. Građani koji putuju ovom relacijom, godinama se žale na kvalitet saobraćajnice koja je puna rupa, na pojedinim mjestima pod nagibom koji ugrožava sigurnost vožnje. Nadležni godinama, pogotovo pred izbore, najavljuju da će konačno obnoviti put od Rogama do Spuža. Za tri mjeseca drugi put da se poništava tender.

Građani Danilovgrada i Podgorice, koji često moraju da koriste put od Rogama do Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, navode da je ta dionica u katastrofalnom stanju i da im nije jasno kako nadležni godinama ništa ne rade da bi osposobili tu saobraćajnicu.

“Stvarno je put u užasnom stanju. Ima mnogo rupa, mnogo slojeva asfalta od brojnog krpljenja rupa. Dio puta je potpuno ulegnut. Godinama se priča da će biti urađen, ali još ništa od toga”, kazao je Petar Radović.

Prije nekoliko dana na toj dionici su bili angažovani geodete, koji su uradili obilježavanje.

“Nadam se da će brzo da urade put. Nakon kiše na asfaltu se otvaraju rupe, ove godine za sada nije bilo mnogo padavina, ali kada ih ima, voziti se ovim putem nije nimalo prijatno, pogotovo noću”, istakao je jedan od građana.

Kako je “Vijestima” kazao ranije vulkanizer Banjo Ilinčić iz Podgorice u zimskom periodu svaki drugi treći dan ima po nekoliko intervencija na vozilima, koja su oštećena na dionici starog puta prema Danilovgradu, odnosno od Rogama do zatvora u Spužu.

“Taj put je katastrofalan, pun rupa i ulegnuća”, istakao je Ilinčić.

Pojasnio je da se u Crnoj Gori rupe ne obilježavaju znacima upozorenja, tako da pogotovo u kišnom periodu vozači autom upadaju u rupe, koje se od vode ne vide.

“Mnoge saobraćajnice napravljene su bez odvoda vode”, kazao je Ilinčić.

On je rekao da se popravka kreće u rasponu od 50 do 300 eura.

U Podgorici je puna rupa saobraćajnica od pružnog prelaza u Zagoriču do podvožnjaka, bulevar prema Donjoj Gorici, čija rekonstrukcija kasni.

Tender, koji je raspisala Direkcija za saobraćaj, predviđao je da će radovi koštati 3.500.000 eura.

Direkcija za saobraćaj je 29. novembra prošle godine za izvođača radova izabrala firmu Bemaks, koja je za rekonstrukciju pet kilometara puta ponudila 2.986.814 eura i izabrana je za najpovoljnijeg ponuđača. Na tu odluku žalila se konzorcijum danilovgradskih firmi Met & Alu plast i Gradnja promet, zbog čega je po službenoj dužnosti poništila tender Ministarstva saobraćaja i pomorstva - Direkcije za saobraćaj za izbor preduzeća koje bi rekonstruisalo stari put ka Danilovgradu.

U rješenju koje potpisuje Zoran Živković, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, je naznačeno da su Danilovgrađani ukazali da je tenderska dokumentacija nezakonita jer je u njoj dat nacrt ugovora o javnoj nabavci koji nije u skladu sa zakonom. Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je naložila Upravi za saobraćaj da u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja otkloni nepravilnosti, te da sredstva na ime vođenja nakande postupka od 20.000 eura vrati Danilovgrađanima.

Takođe, obavezala je i Upravu za saobraćaj da firmi Met&Alu Plast u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti rješenja plati troškove postupka na ime sastava žalbi u iznosu od 968 eura.

Prioritet za Podgoricu i Danilovgrad

Vlada je javni interes u ovom poslu proglasila u oktobru prošle godine i započeo je postupak eksproprijacije. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je, krajem prošle godine, ovu investiciju označio jednom od prioriteta za Glavni grad.

Kada je raspisan drugi tender za rekonstrukciju puta koji veže dva grada, Zorica Kovačević, predsjednica Opštine Danilovgrad, kazala je medijima da su je iz Uprave za saobraćaj uvjerili da će sve biti gotovo do kraja septembra. Ona je tada rekla da će brzo početi radovi, napominjući da je trasa do zatvora ranije završena. Naglasila je da je investicija sadržana u kapitalnom budžetu države.

Treće brojanje bulevaru

Bulevar kroz Donju Goricu se gradi od februara 2018 godine i treći put se prolongira rok završetka 3,5 kilometra puta. Prvo je bulevar trebao da bude završen u novemru prošle godine, pa 28 marta ove godine, sada iz Direkcije za saobraćaj poručuju da bi trebalo da se završi do kraja aprila, ali ne daju više precizan rok. Trinaest mjeseci kroz Donju Goricu su saobraćajne gužve, kolone, vozi se dijelom po makadamu, mještani se žale na buku, prašinu...Ako “Tehnoput” završi bulevar do maja, naredne turističke sezone najuže saobraćajno grlo biće Ulice Vojisavljevića, most na Morači koji vodi do raskrsrnice prema Cetinju i Nkišiću i sve ulice povezane sa tom saobraajnicom.

Bonus video: