Dodjelom nagrada završena 16. Međunarodna naučna konferencija

Konferencija održana u Dubrovniku okupila 223 delegata iz 42 države, dok naučne radove potpisuje 367 autora i koautora
184 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Privatna arhiva
Sa dodjele nagrada, Foto: Privatna arhiva

Na 16. Međunarodnoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije, koja je održana u Dubrovniku od 4. do 7. aprila, Daša Pruš, sa Univerziteta u Ljubljani, proglašena je za najboljeg mladog naučnika, a Rozelin Okeh, sa Memorijal Univerziteta Njufaundlenda u Kanadi, za najbolju ženu u nauci.

Konferencija, koju je UNESKO-ov Internacionalni savjet za sportsku nauku i fizičko vaspitanje konferenciju proglasio za jedan od najznačajnijih događaja u oblasti sporta za 2019. godinu, okupila je 223 delegata iz 42 države, dok naučne radove potpisuje 367 autora i koautora.

Pored Crnogorske sportske akademije, organizatori konferencije su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

''Nepodijeljeno mišljenje učesnika i organizatora skupa je da je konferencija opravdala sva očekivanja i da su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Crnogorska sportska akademija načinili dodatni iskorak u promociji sportske nauke i njenog značaja, ali i na povezivanju naučno-istraživačke zajednice zemalja učesnica'' kazao je predsjedavajući konferencije, prof. dr Duško Bjelica.

Novina ovogodišnje konferencije je CEEPUS trening škola “Kako napisati i objaviti naučni rad u oblasti sportskih nauka“, koju je pratilo 32 magistranta i doktoranta. Oni su imali priliku da učestvuju u diskusijama koje su vodili eminentni regionalni i svjetski naučnici i istraživači iz oblasti sportskih, društvenih, humanističkih i medicinskih nauka.

“Veliko priznanje ovoj konferenciji je i otvorena mogućnost da se sljedeća konferencija održi u Francuskoj jer je Univerzitet iz Francuske, Côte d'Azur, iskazao interesovanje da naredna konferencija bude u Nici, na Antibima”, saopštili su organizatori.

Ovo je prva konferencija organizovana van Crne Gore. Prethodne konferencije su održane u Baru Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Podgorici i Budvi.

Naučni radovi sa konferencije biće objavljeni u časopisima Sport Mont, Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine i Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, koji su indeksirani u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama.

Bonus video: