Šehović: Uložićemo sedam miliona u informatičku opremu, namještaj i opremanje kabineta

Biće kupljeno 4.000 računara, opremljeni kabineti srednjih stručnih škola, ali i obnovljene na desetine hiljada klupa, stolica, tabli...
2414 pregleda 10 komentar(a)
Šehović, Foto: Savo Prelević
Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2019. 08:40h

Tokom naredne školske godine Ministarstvo prosvjete će preko sedam miliona eura uložiti u informatičku opremu, namještaj i opremu za osnovne i srednje škole.

To je “Vijestima” kazao ministar prosvjete Damir Šehović.

Istakao je da je Ministarstvo dobilo predloge škola u vezi sa inventarom i opremom koja im fali, ali da će komisije tog resora izaći na teren da provjere da li su uprave ustanova dale “potpuno precizne i validne projekcije potreba”.

“To je samo jedan u nizu koraka ove Vlade ka kreiranju optimalnog obrazovnog sistema. Ulaganje u opremu od preko sedam miliona eura, kupovina 30 kombi vozila za prevoz učenika vrijednih oko dva miliona eura, izgradnja desetak novih vrtića i škola, a sve to finansirano kako iz budžetskih, tako i iz sredstava obezbijeđenih putem dvije nove kreditne linije od preko 50 miliona eura, to nije nešto što možete fingirati, jer se sve vidi na terenu. Zato cijenim da je ovo jedan od najvažnijih pokazatelja da je fokus ove Vlade, i to ne deklarativno nego suštinski, zaista na obrazovanju. To je istovremeno i potvrda naše pune posvećenosti kreiranju sistema koji će ubuduće svoj razvoj dominantno zasnivati na znanju i ljudskom potencijalu, koji u Crnoj Gori nije mali”, poručio je Šehović.

Nije trošak, već ulaganje u budućnost

Šehović ističe da ovakvo opredjeljenje imaju sve vlade koje se ozbiljno bave održivim razvojem zemlje.

“Upravo zato na ovu vrstu ulaganja ne gledamo kao na trošak, već kao na najbolju moguću investiciju u našu bolju i uspješniju budućnost”, tvrdi on.

Ističe da će škole biti opremljene novom informatičkom opremom, ukupne vrijednosti oko tri miliona eura, školskim namještajem vrijednim oko 2,5 miliona. “A srednjim stručnim školama ćemo obezbijediti opremu u vrijednosti od oko dva miliona eura”, navodi Šehović.

Obnavljanje informatičke opreme, kaže on, ima za cilj poboljšanje uslova za izvođenje nastave, prvenstveno iz informatičkih predmeta, a fokus je na zamjeni računara u školama.

“Analizom stanja i količine računarske opreme u školama, uočena je potreba za zamjenom, prvenstvenstveno zbog starosti opreme. Zato će, prema trenutnim procjenama, biti pribavljeno do 4.000 računara, oko 550 multifunkcijskih uređaja i preko 200 mrežnih uređaja. Sve ovo je neophodna pretpostavka za digitalne učionice i uvođenje digitalnih udžbenika i digitalnih obrazovnih materijala u proces nastave i učenja, što će biti naš sljedeći iskorak u oblasti digitalizacije u obrazovanju”, tvrdi Šehović, dodajući da se radi i na povećanju internet konekcije u objektima obrazovno-vaspitnih ustanova koje su već bile pokrivene internet signalom, kao i na uvođenju internet konekcije u područne ustanove u kojima postoje tehničke mogućnosti.

“Podsjetiću da je u pilot fazi primjene projekta prevencije ranog napuštanja škole, kojim se elektronski prate osnovni parametri koji upućuju na rizik od ranog napuštanja škole, kao što je nasilje, neopravdani časovi i sl. čime priču o digitalizaciji u obrazovanju prenosimo i na taj nivo”, kaže ministar prosvjete.

Školski inventar mora biti kompletno obnovljen

Školski namještaj - table, stolovi i stolice biće obnovljeni, i to u vrijednosti od 2,5 miliona jer, kaže ministar, taj dio inventara mora biti kompletno promijenjen. “Trenutne procjene su da je potrebno pribaviti više desetina hiljada stolica, stolova, klupa, katedri i tabli za vrtiće, osnovne i srednje škole te resursne centre. Dakle, mi ovdje govorimo ne o pomoći dijelu škola, već o kompletnom obnavljanju namještaja i računarske opreme u školama”, precizirao je Šehović.

Podsjetio je da je u prethodnom periodu, kroz IPA projekat obezbijeđena oprema za osam stručnih škola, vrijedna skoro 350.000 eura.

“Sada je planirano dalje opremanje kabineta za nastavu u srednjim stručnim školama. Preciznije, oprema koja će biti pribavljena će se uglavnom odnositi na sljedeće oblasti: elektrotehnika, građevina, usluge, ugostiteljstvo, medicina, poljoprivreda, građevina, mašinstvo, saobraćaj. Ta višemilionski vrijedna oprema obezbijediće rad u najsavremenije opremljenim kabinetima srednjih stručnih škola, a jedan dio novca svakako mora ići i u pripremu kabineta za prihvat te, najsavremenije opreme. I opet, i ovdje radimo po istom principu: većina srednjih stručnih škola dobiće dio opreme. Dakle, mi smo u situaciji da radimo totalno obnavljanje opreme u cjelokupnom obrazovnom sistemu, kakvo nije organizovano posljednjih decenija sigurno”, zaključio Šehović.

Digitalizacija podstiče kreativnost

Šehović podsjeća da je prosvjetni resor ranije sa Britanskim savjetom dogovorio da svaka škola u Crnoj Gori dobije jedan broj mikrobit džepnih računara.

“Da ne govorimo o tome da smo napravili dogovore sa Oracle akademijom u vezi sa obukom oko 300 nastavnika o programiranju na njihovoj infrastrukturi, te se i ove dalje aktivnosti o kojima ću sada govoriti upravo strateški naslanjaju na naš evidentan strateški cilj: digitalizacija u obrazovanju koja će podsticati kreativnost kod djece i kreiranje potpuno novih sadržaja”, dodao je on.

Bonus video: