"Zaposlimo domaće": Sajam zapošljavanja u Nikšiću

558 pregleda 0 komentar(a)
Sa Sajma, Foto: Svetlana Mandić
Sa Sajma, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.04.2019. 15:40h

Nikšićanka Anja Pavićević, buduća profesorica engleskog jezika, već tri godine sezonski radi na primorju. Namjerava da tako bude i ove godine a nada se da će na Sajmu zapošljavanja, koji organizuju Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore u sklopu javne kampanje „Zaposlimo domaće“, naći adekvatan posao.

„Prvi put sam došla na Sajam da na taj način pokušam da nađem posao. Iako sam prethodne tri godine radila sezonski nijesam uspjela naći posao koji sam željela. Ovaj put želim da radim neki malo bolji posao, poput rada na recepciji, jer tu imam nekog iskustva, a i znam jezike“, kazala je Pavićević.

Kao neko ko već ima iskustva u sezonskim poslovima ona ističe i šta je to što bi poslodavci morali da poboljšaju.

„To su prvenstveno neplaćeni prekovremeni sati i i nedostatak slobodnih dana, jer čak ni u hitnim slučajevima nijesmo mogli dobiti slobodan dan“.

Vlasnik hotela u Krašićima Boro Šturanović objašnjava da ugostitelji sa primorja svu nadu polažu u sezonu tako da se trude da je maksimalno iskoriste pa zato sezonski radnici ne mogu očekivati odmor ili slobodne dane.

„Mi ta dva mjeseca želimo da što jače, bolje i kvalitetnije odradimo. Mislim da u turizmu i ugostitejstvu nema baš nekog posla za velike zarade jer i sam standard naše klijentele nije toliki da možemo imati prostora da podižemo platu. Mi čistačici nudimo platu od 400 eura, smještaj i hranu. Niko od radnika ne razmišja da su i smještaj i hrana, kao i doprinosi, troškovi za poslodavca. Oni broje samo ono što prime“, ističe Šturanović.

Njemu je svake godine potrebno 15 sezonskih radnika, a pršle godine su kod njega radini nikšićki učenici. Zadovoljan je, kaže, bio i on i oni.

„Svake godine se o jadu zabavimo da nađemo nekoga da radi. Kod mene oko 80 odsto sezonaca bude iz Crne Gore, a ostalo su radnici iz Srbije, Makedonije“.

Danka Rabrenović, PR Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, podsjetila je da je prošle sedmice Sajam organizovan u Beranama, Pljevljima i Bijelom Polju, a sve u cilju povezivanja poslodavaca i onih koji traže posao, kao i da u organizovanju Sajma učestvuju i lokalne uprave. Dodala je da će sjutra biti održan sajam u Podgorici u zgradi Skupštine Glavnog grada u podne.

Sonja Ivanović, načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima, istakla je da su mini sajmovi zapošljavanja prava prilika da se “na jednom mjestu, u neposrednom kontaktu, sretnu ponuda i tražnja na tržišu rada”.

“Namjera je da stvorimo ambijent u kojem će poslodavci vidjeti interes da zaposle domaće radnike, ali i da domaćim radnicima sezonski rad učinimo privlačnijim. Na evidenciji nezaposlenih u PJ Nikšić (za opštine Šavnik i Plužine) nalazi se 3.921 lice. Registrovana stopa nezaposlenosti iznosi 14 odsto i manja je od državnog prosjeka. Razloga je zaista dosta da se ovakav sajam organizuje i u Nikšiću. Smatram da Nikšić može da ponudi dobru radnu snagu i po kvalitetu i po kvantitetu. Oni su to svih ovih godina i dokazali”, istakla je Ivanović.

Svake godine oko 700 Nikšićana koji se nalaze na Birou rada nađu sezonski posao na primorju, kao i 300 studenata i srednjoškolaca. Prošle godine je 1.095 Nikšićana imalo sezonski posao, a ove godine se zaposlilo već njih 146.

“Tržište rada nećemo zatvarati, to nije naš cilj, ali ćemo učiniti sve da poslovi u Crnoj Gori budu ponuđeni najprije domaćim radnicima. Kroz devizu ekonomskog patriotizma ‘Kupujmo domaće’, nastavljamo aktivnosti i u tom duhu afirmišemo kampanju ‘Zaposlimo domaće”, poručila je Ivanović.

Lazar Mijanović, predstavnik Opštine Nikšić, podsjetio je da će lokalna uprava ove godine sa 250 hiljada eura pomoći zapošljavanje stotinu mladih visokoškolaca.

“Vjerujemo da će sinergijom države, lokalne uprave, poslodavaca i kampanje poput ove u velikoj mjeri biti smanjena stopa nezaposlenosti što je naš zajednički cilj, kao i da će svima biti pružena šansa da rade, a tržište će neumitno prepoznati najbolje”, poručio je Mijanović, otvarajući Sajam zapošljavanja u nikšićkom Sportskom centru.

Bonus video: