Potpisan memorandum o zaštiti rijeke Zete

“Podgorica je grad koji se ponosi svojim rijekama, koji živi sa svojim rijekama i želi da ih zaštiti u najvećoj mogućoj mjeri”, kazao je Vuković
369 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Podgorica.me
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 18.04.2019. 15:18h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević i predstavnici nevladinih organizacija potpisali su memorandum o razumijevanju u cilju zaštite, unaprjeđenja i održivog upravljanja rijekom Zetom.

Memorandum su potpisali predstavnici NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Crnogorskog društva ekologa, Društva Mladih Ekologa Nikšić, Green Home, Ekološkog pokreta Ozon, Parkovi Dinarida, Programa za životnu sredinu i 9. decembra.

“Podgorica je grad koji se ponosi svojim rijekama, koji živi sa svojim rijekama i želi da ih zaštiti u najvećoj mogućoj mjeri”, kazao je Vuković.

On je istakao da je potpisivanje Memoranduma dokaz da se dvije lokalne samoupravu kreću u dobrom smjeru.

"Mi u Glavnom gradu zaštitu Zete doživljavamo kao obavezu, ne samo u skladu sa činjenicom da je Crna Gora ekološka država, te kao obavezu u skladu sa odgovornostima u oblasti zaštite životne sredine, definisanih Poglavljem 27 u procesu pregovora sa Evropskom unijom, već prije svega kao obavezu prema budućim naraštajima kojima smo dužni da barem ostavimo životnu sredinu onakvu kakvom smo je mi naslijedili. Ovakvi projekti će u Glavnom gradu uvijek imati sigurnog partnera”, rekao je Vuković.

Kovačević je istakla da će se aktivnosti proistekle iz potpisanog Memoranduma svoditi, prije svega, na uključivanje NVO sektora donošenje svih ključnih odluka, programa, strategija, javnih rasprava, okruglih stolova u vezi sa unapređenjem rijeke Zete.

“Na ovaj način će nevladin sektor, u saradnji sa lokalnim samoupravama, imati mogućnost da bude potpuno obaviješten kako teku aktivnosti u vezi sa izradom elaborata, počete prije mjesec dana. Glavni grad i Opština Danilovgrad su potpisali ugovor sa Agencijom za zaštitu životne sredine, uplatili dio avansa i Agencija već intenzivno radi na izradi elaborata, što sve govori da ćemo ovaj dokument dobiti do kraja godine. Do tada ćemo pripremati planove aktivnosti, okrugle stolove, javne rasprave, a sve u cilju uključivanja što većeg broja lokalnog stanovništva, i poslovnih subjekata koji se nalaze na našoj teritoriji, kako bi pospješili donošenje integrisanih dozvola i davanja dozvola za nove subjekte koji budu pokrećali svoj biznis u našoj Opštini”, kazala je Kovačević.

Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica istakla je da je rijeka Zeta nije samo netaknuta priroda, već i priroda koja se može valorizovati kroz promociju ekoturizma.

"Inicijativa nije dobra samo za prirodu, nego i za ljude, jer lokalno stanovništvo može imati velike koristi od ovog područja. Potpisivanje Memoranduma je vizionarski potez dvije opštine, jer rijeka Zeta nije važna samo sa aspekta nacionalne zaštite, već je prepoznata i kao buduće natura 2000 stanište, koje će momentom ulaska u Evropsku uniju dobiti međunarodnu pažnju i pripadati porodici najveće mreže zaštićenih područja na svijetu. Ovo je jako dobar institucionalni početak da se da formalno-pravna zaštita ove rijeke, ali i kao odgovor na zahtjeve nevladinog sektora, koji već godinama ukazuju na različite probleme u ovoj oblasti", kazala je Janjušević.

Ona je istakla da je veliki problem na tom području odlaganje otpada.

Bonus video: