Metalurško-tehnološki fakultet proslavio 46. rođendan

“Od svog početka, Fakultet ima dobru saradnju sa industrijom u oblasti metalurgije i hemijske tehnologije u Crnoj Gori, koja se ogleda u naučno-stručnoj saradnji, kao i kroz kontakte u zapošljavanju naših kadrova“, istakla je Vukčevićeva
426 pregleda 1 komentar(a)
Nagrađeni studenti na svečanosti, Foto: Fakultet
Nagrađeni studenti na svečanosti, Foto: Fakultet

Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore proslavio je juče 46 godina rada dodjelom diploma i nagrađivanjem najboljih studenata.

Nagrađeni najbolji studenti na osnovnim studijama su Milan Đukanović, (program Metalurgija), Marija Kaluđerović (program Hemijska tehnologija), dok su na specijalističkim (program Zaštita životne sredine) nagrađeni Slađana Mušikić, Tanja Vučić i Bojana Nikić.

Uručene su zahvalnica tradicionalnim partnerima Unipromu - Kombinat aluminijuma, Pivari “Trebjesa” i Željezari „Tosčelik“ iz Nikšića, kao nastavnim bazama za praktičnu obuku studenata.

Dekanica Metalurško-tehnološkog fakulteta Mira Vukčević osvrnula se na razvoj fakulteta koji je, kroz svoju istoriju, nastojao da se, kroz otvaranje novih studijskih programa i inovaciju postojećih, prilagodi novim tržišnim uslovima.

“Od svog početka, Fakultet ima dobru saradnju sa industrijom u oblasti metalurgije i hemijske tehnologije u Crnoj Gori, koja se ogleda u naučno-stručnoj saradnji, kao i kroz kontakte u zapošljavanju naših kadrova“, istakla je Vukčevićeva.

46 studenata, u periodu od decembra 2017. do januara 2019. godine, steklo je diplomu bečelora. Diplomu specijaliste stekao je 31 student

Fakultet je, navela je, tokom decenija svog rada imao podršku u projektnoj saradnji, u organizovanju praktičnih vježbi, studijskih posjeta.

„Veliki broj firmi u okruženju je na spisku kompanija koje su nastavna baza fakulteta, a sa 10 njih je već potpisan ugovor o realizaciji praktične nastave koja, kao obavezan predmet i vid nastave, po reorganizovanom nastavnom planu, počinje od ljetnjeg semestra sljedeće studijske godine“, najavila je Vukčevićeva.

Ona je istakla i rad nastavnika i saradnika Fakulteta na naučnoistraživačkom polju, koji se, uprkos tome što su malobrojni, brojem objavljenih radova u indeksiranim publikacijama nalaze u samom vrhu objavljenih radova po univerzitetskim jedinicama na Univerzitetu Crne Gore. Gotovo svi saradnici i nastavnici su uključeni kao istraživači u nacionalne projekte ili projektne aktivnosti nacionalnih projekata i evropskih programskih okvira (Eureka, Cost, INVO HERIC, Horizont 2020 EIT).

Metalurško-tehnološki fakultet ima i realizuje bilateralnu saradnju sa Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom, Srbijom, Italijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, Austrijom.

Bonus video: