Nikšić: Realizovan projekat "Karavan romske umjetnosti"

Projekat „Karavan romske umjetnosti“, koji je počeo u decembru prošle godine i traje do oktobra, sprovodiće se u pet gradova – u Podgorici, Nikšiću, Tivtu, Bijelom Polju i Beranama
510 pregleda 0 komentar(a)
Sa karavana, Foto: Svetlana Mandić
Sa karavana, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.04.2019. 16:10h

Kako bi na što inovativniji način promovisali romsku kulturu i umjetnost, smanjili negativne predrasude prema Romima i podigli nivo svijesti romske i egipćanske (RE) zajednice o značaju njihove kulture kao pozitivnog segmenta identiteta, NVO Udruženje Roma „Budo Tomović“ iz Nikšića, u saradnji sa podgoričkim Centrom za inovacije i projekte, realizuje projekat „Karavan romske umjetnosti“.

„Do sada smo romsku kulturu uglavnom predstavljali kroz folklornu igru, a sada smo željeli da izložbom fotografija predstavimo uspješne Rome i Egipćane u Crnoj Gori, da organizujemo večeri romske književnosti, koncerte“, kazao je Veselj Beganaj, moderator večeri koja je organizovana u sali „Zahumlja“ u Nikšiću.

Posjetioci su imali priliku da vide fotografije nekih od uspješnih Roma i Egipćana –sportiste, studente, novinare, predstavnike NVO sektora, asistente u nastavi, menadžere, ljude zaposlene u državnim institucijama...A zatim i da čuju malo poezije i proze. Za to su se pobrinuli pjesnikinja Marijana Blečić koja je govorila stihove iz Antologije romskih pisaca, kao i svoje pjesme, dok ih je novinar Senad Sejdović preveo na romski jezik, a prvi Rom koji je magistrirao, pjesnik i prozaista Sokolj Beganaj pročitao je odlomke iz svojih radova.

„Nažalost, u Crnoj Gori imamo jako malo pisanih stvari na romskom jeziku“, kazao je Veselj Beganaj.

Projekat „Karavan romske umjetnosti“, koji je počeo u decembru prošle godine i traje do oktobra, sprovodiće se u pet gradova – u Podgorici, Nikšiću, Tivtu, Bijelom Polju i Beranama. Izložba fotografija istaknutih Roma i Egipćana osim u Nikšiću biće prikazana i u Tivtu, Beranama i Podgorici, u romskoj književnosti osim Nikšićana imaće priliku da uživaju i Podgoričani, Tivćani i Bijelopoljci, dok će koncerti romske muzike na otvorenom biti održani u Nikšiću, Beranama i Tivtu. Projekat finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa devet hiljada eura.

Bonus video: