HN: Sistem kompletne javne rasvjete u funkciji?

Hesse light je u međuvremenu otišla u stečaj, a projekat vrijedan 2,7 miliona eura nije okončan
163 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić

Ako odbornici SO Herceg Novi na sjednici koja će se održati u četvrtak daju saglanost na zaključenje Sudskog poravnjanja pred Privrednim sudom o projektu ugradnje LED rasvjete, stekli bi se uslovi da kompletan sistem javne rasvjete profunkcioniše.

Podsjećamo da je Opština Herceg Novi u novembru 2015. godine sa danskom firmom Hesse light potpisala ugovor o ugradnji led rasvjete koji je podrazumijevao zamjenu starih sa 6.644 nove led svjetiljke I daljinsko upravljanje sistemom. Iz danske kompanije su takođe bili obavezni da angažuju ekipu koja će u narednih 10 godina, koliko traje garantni rok, održavati rasvjetu. Prema tadašnjim procjenama finansijska ušteda trebalo je da bude 70 odsto, što znači da bi rasvjeta samu sebe mogla da isplati za nekoliko godina. Prema ugovoru Opština je bila u obavezi da prvu ratu uplati pola godine nakon tehničkog prijema rasvjete, a potom i ostale dva puta godišnje u narednih šest godina.

Hesse light je u međuvremenu otišla u stečaj, a projekat vrijedan 2,7 miliona eura nije okončan. Firma NovaLume, pravni nasljednik Hesa light i Opština Herceg Novi saglasni su da se se Ugovor o javnoj nabavci raskine, pod uslovom da se na ime cijene koštanja dopremljenih i ugrađevnim LED svijetljki privrednom društvu Novalume isplati million eura eura, dok je obaveza Novalume prema Opštini Herceg Novi da vrati sve blanko mjesenice izdate po osnovu Ugovora o javnoj nabavci i da sprovede postupak amortizacije nedostajućih mjenica.

“Opština Herceg Novi preko svojih javnih službi u mogućnosti je da kompletan sistem javne rasvijete stavi u funkciju, da izvrši određene popravke i zamjene svijetiljki koje ne funkcionišu, i da nakon toga samostalno upravlja svojim sistemom javne rasvijete”, saopšteno je ranije iz lokalne uprave.

Bonus video: