MMR vakcinu nije primilo oko 9.000 djece

Begić je podsjetio da u pojedinim zemljama regiona vlada epidemija malih boginja i da postoji bojazan da se proširi i na Crnu Goru
1169 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Više od 9000 djece u Crnoj Gori, uzrasta od pet do sedam godina, nije primilo vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

To je na skupu koji je organizovao časopis Medical povodom Svjetske nedjelje imunizacije, rekao Načelnik odjeljenja za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

On je kazao da je za Crnu Goru više karakteristično to da roditelji više odgađaju vakcinaciju MMR-om, nego što je odbijaju.

Begić je podsjetio da u pojedinim zemljama regiona vlada epidemija malih boginja i da postoji bojazan da se proširi i na Crnu Goru.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava Svjetsku nedjelju imunizacije pod sloganom “Spriječi, zaštiti, vakciniši”. Šefica SZO u Crnoj Gori Mina Brajović poručila je da je vakcina efikasna i da djeluje, kao i da više stotina hiljada ljudi gubi život zbog bolesti koje se mogu spriječiti imunizacijom.

Ona je ocijenila da su mitovi doveli u situaciju da drastično raste broj oboljelih od malih boginja, koji je za 300 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Rekla je da je u 183 zemlje svijeta registrovano 120.000 oboljelih od malih boginja.

Direktor Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Miro Knežević, kazao je da obuhvat vakcinisane djece u Crnoj Gori još nije 95 odsto. On smatra i da je zbog antivakcinalnog lobija došlo do pada obuhvata vakcinisanih, ali da se situacija popravila nakon sprovedene kampanje. Poručio je roditeljima da vjeruju nauci, ne ljudima koji stavove o vakcinaciji temelje na emocijama.

Predstavnica Agencije za ljekove i medicinska sredstva, Maja Stanković, poručila je da su vakcine bezbjedne i da se njihov kvalitet provjerava u najboljim laboratorijama Evropske unije.

“Iza registracionog rješenja MMR vakcina kojom se vakcinišu djeca u Crnoj Gori, pravno leži Evropska komisija, Evropska agencija za ljekove je izdala pozitivno mišljenje”, poručila je Stanković.

Bonus video: