DF: Novi mandati za Dujovića i Savića potvrda da je crnogorsko pravosuđe odavno mrtvo

Iz Demokratskog fronta su ocijenili da predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević, "štiti interese privatne države"
1523 pregleda 2 komentar(a)
Savić, Foto: Boris Pejović
Savić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2019. 11:28h

Odluka Sudskog savjeta da obnovi mandate predsjedniku Apelacionog suda Mušiki Dujoviću i predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću je najbolja potvrda da je crnogorsko pravosuđe već odavno mrtvo i da za potrebe režima egzistira kao preparirana muzejska postavka, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

Oni su rekli da je odluka, kako su ga nazvali, krnjeg i neustavnog Sudskog savjeta, "skandalozno kriminalna".

"Obnoviti mandat Borisu Saviću na poziciji predsjednika Višeg suda, znači direktno pucati u čelo svezanom Ustavu i zakonima Crne Gore, jer se radi o čovjeku koji je najodgovorniji za bjekstvo Svetozara Marovića i Miloša Marovića, nakon što je aminovao kriminalno sklapanje sporazuma o krivici, ne oduzevši im imovinu koju su kasnije prodali, i time potvrdio da je sve vrijeme bio jedan od Marovićevih ličnih sudija u ovom besudnom lavirintu privatne države. Ostaće upamćeno da je sudija Savić omogućio bjekstvo i jednom od vođa kavačkog klana, Igoru Božoviću, tako što je, nakon njegovog odsluženja zatvorske kazne od pet godina, umjesto da mu automatski odredi pritvor zbog nove istrage koja se vodila protiv njega, omogućio izlazak iz zatvora, kako bi ovaj kroz nekoliko dana napustio Crnu Goru", navode iz DF-a.

Podsjetili su i da je Savić u slučaju poznatom kao "državni udar" dao status svjedoka "izmišljenom Aleksandru Sinđeliću, za kojeg se nakon pola godine utvrdilo da je, u stvari, Saša."

"U svim normalnim demokratskim državama ovo bi bilo sasvim dovoljno da specijalni državni tužilac i predsjednik Višeg suda momentalno budu smijenjeni i krivično procesuirani zbog brutalne zloupotrebe službenog položaja. Jedino u Crnoj Gori takvi profili avanzuju kroz reizbore na stare funkcije, i u dijelu režimske javnosti bivaju predstavljeni kao nacionalne ikone u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije, dok se država, zahvaljujući i njima, odavno pretvorila u poprište obračuna kriminalnih klanova, a šverc droge, kao jedina privredna grana, postao državni projekat", saopšteno je iz DF-a.

Podsjećaju i da je Savić bio u vijeću koje je potvrdilo optužnicu za, kako su ga nazvali, takozvani slučaj pranja novca protiv Nebojše Medojevića i jedanaest funkcionera DF-a, "dok u stvarnom pranju novca Mila Đukanovića i Miga Stijepovića, po mišljenju tužilaštva, ne postoje elementi bića krivičnog djela za Đukanovića i Katnića, koji su prikrivali krivično djelo kupovine glasova u Zeti tako što su to krivično djelo htjeli da smjeste liderima DF-a."

"Boris Savić će ostati upamćen i po tome što je krajem godine donio kriminalno rješenje o "stavljanju u zatvor" Nebojše Medojevića i Milana Kneževića bez prethodnog skidanja njihovih poslaničkih imuniteta, propisavši da se to "stavljanje" obavi na način što će lideri DF-a biti lovljeni po podgoričkim ulicama. Vrhunac ovog besuđa predstavlja i potvrda ove Savićeve odluke, koju su donijeli Mušika Dujović i Migo Međedović, specijalci DPS-a iz Apelacionog suda – da poslanici imaju imunitet samo dok su u plenarnoj sali. Nakon izlaska iz plenarne sale, ko god želi, može otpočeti lov na opozicione lidere. I, umjesto da Saviću i Dujoviću samo zbog ove odluke bude zabranjeno doživotno bavljenje pravom, njima je krnji i nelegitimni Sudski savjet potvrdio reizbor, zbog čega su ozbiljno zagazili u zonu krivične odgovornosti", navode iz DF-a.

Oni su ocijenili da predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević, "štiti interese privatne države".

"Ponašanje Mladena Vukčevića, predsjednika Sudskog savjeta, nije mnogo odmaklo od nekadašnjeg ponašanja istog tog Vukčevića, koji je bio predsjednik Izvršnog odbora DPS-a, i sad samo sa nove pozicije štiti interese privatne države", saopštili su iz DF-a.

Sve ovo je, smatraju, isplanirano pred praznike, kako bi sa što manje reakcija u javnosti prošao ovaj "kriminalni čin Sudskog savjeta", ali se i pripremio teren za treći reizbor Vesne Medenice, koji bi, kako navode iz DF-a, bio potpuno neustavan i nezakonit.

"Nakon ovih iznesenih činjenica, valjda je svakome u Crnoj Gori jasno da je pravosudni sistem najobičnija fikcija, u kojem su stvarni donosioci odluka Milo Đukanović i Duško Marković, glasnik Zoran Pažin, a realizatori individue poput Savića i Dujovića. I onda se od DF-a očekuje da poštuje odluke koje dolaze iz ovakvih sudova, i da mirno posmatra sopstvenu egzekuciju, zasnovanu na patološkoj potrebi čelnika režima da i fizički unište lidere našeg saveza. Zato se DF po prvi put slaže sa Veselinom Veljovićem da će svako snositi odgovornost za posljedice koje mogu uslijediti zato što je režim po cijenu svega odlučio da uništi najjači opozicioni savez u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju Demokratskog fronta.

Bonus video: