Kolašinski lisnati sir novi zaštićeni proizvod

„Na kvalitet i specifičnost kolašinskog lisnatog sira utiču karakteristike upravo geografskog područja na kome se proizvodi, odnosno priroda, bogatstvo flore i klima, koji imaju nesumnjiv uticaj na kvalitet mlijeka od kojeg se sir proizvodi“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede
1155 pregleda 1 komentar(a)
Lisnati sir, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Lisnati sir, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Kolašinski lisnati sir pridružio se listi crnogorskih proizvoda zaštićenih oznakom kvaliteta na nacionalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Ovih dana završena je procedura registracije oznake porijekla za taj prepoznatljivi proizvod, koju su, u saradnji sa Ministarstvom, realizovali proizvođači iz Udruženja proizvođača kolašinskog lisnatog sira“, navodi se u saopštenju.

Kolašinski lisnati sir proizvodi se na više od 100 poljoprivrednih gazdinstava u okviru regiona proizvodnje, a na tržište se godišnje plasira oko dvije hiljade tona.

„Zaštitom će ovaj proizvod dobiti novu vrijednost, što će proizvođačima omogućiti dodatni dohodak i mogućnost još bolje valorizacije kroz jačanje turističkih kapaciteta i ponude, ne samo na području Kolašina, već ukupno na sjeveru i primorju“, dodaje se u saopšenju.

Iz Ministarstva su kazali da se proizvodnja jednog od najkarakterističnijih sireva u Crnoj Gori, poznatog i van njenih granica, realizuje na teritoriji opština Kolašin i Mojkovac, u okviru definisanog geografskog područja koje obuhvata 17 mjesnih zajednica.

„Na kvalitet i specifičnost kolašinskog lisnatog sira utiču karakteristike upravo geografskog područja na kome se proizvodi, odnosno priroda, bogatstvo flore i klima, koji imaju nesumnjiv uticaj na kvalitet mlijeka od kojeg se sir proizvodi“, navodi se u saopštenju.

To područje je okruženo kanjonom Tare na sjeveru i Morače na jugu, kao i planinama Bjelasica, Sinjajevina i Komovi, a na kome se nalazi i Biogradsko jezero, kao jedna od posljednjih prašuma u Evropi.

„Osim prirodnih osobenosti geografskog područja, za posebnost u kvalitetu i krajnjem ukusu i izgledu kolašinskog lisnatog sira, najzaslužnije su, ipak, vrijedne domaćice sa tog područja, koje su vještine u priremi tog proizvoda prenosile generacijama“, rekli su iz Ministarstva.

Osim kolašinskog lisnatog sira, Crna Gora do sada je zaštila njeguški, crnogorski pršut i crnogorski goveđi pršut, pljevaljski sir, crnogorsku stelju i durmitorski skorup.

Iz Ministarsva su kazali da se intenziviraju aktivnosti za otpočinjanje procedure zaštite još dva prepoznatljiva i kvalitetna crnogorska proizvoda - meda i maslinovog ulja.

Prema propisima, poljoprivredne i prehrambene proizvode moguće je zaštititi geografskom, oznakom porijekla i garantovano tradicionalnog specijaliteta.

„U ovim slučajevima proceduru zaštite pokreće grupa proizvođača. Od prošle godine proizvođačima je omogućeno da svojim proizvodima dodaju vrijednost i poboljšaju plasman zaštitom oznakama - viši kvalitet, planinski proizvod i sa moje farme“, objasnili su iz Ministarstva.

Zahtjev za registraciju tih oznaka može podnijeti jedan proizvođač, što je značajano olakšanje za pokretanje i dobijanje oznake.

Iz Ministarstva su kazali da je širenje liste zaštićenih proizvoda potvrda uspješnosti rezultata koje Crna Gora ostvaruje u dijelu politike kvaliteta, usmjerene na podizanje kvaliteta i bezbjednosti hrane i isticanju i promociji kvaliteta brojnih autohtonih proizvoda.

Bonus video: