Podižu rampu i turiste autobusima voze do Crnog jezera

Žabljačani koji se mjesecima bore za očuvanje dragulja snimili nove nepravilnosti u NP Durmitor
4118 pregleda 5 komentar(a)
Autobus prije dva dana na obali Crnog jezera, Foto: Privatna arhiva
Autobus prije dva dana na obali Crnog jezera, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.05.2019. 22:22h

Autobusi, kombiji i automobili parkiraju se minulih par dana na obali Crnog jezera, jer se za pojedine privilegovane turističke radnike i njihove goste podiže rampa, iako je to Zakonom o nacionalnim parkovima zabranjeno.

Iz NVU Turističko udruženje Žabljak (TUŽ) najavili su da će podnijeti krivičnu prijavu protiv nadležnih iz Nacionalnog parka Durmitor, direktora Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, ali i onih koji podižu rampu.

“Oni od kojih smo branili Crno jezero očito i dalje gazduju njim, na najnedomaćinskiji način, uništavajući prirodu i remeteći mir turista koji dođu da se dive tom dragulju. Preko dana turiste voze čak do jezera, iako je predviđeno da se automobilima može samo do rampe. Uveče takođe prolaze, trešti muzika, Tražićemo da se kazne svi koji su automobilima, kombijima i autobusima prolazili preko rampe, ali i oni koji su im to omogućili”, kazali su oni “Vijestima”.

Istakli su da su pojedinci imali problem sa menadžerom restorana na Crnom jezeru, kojim gazduje kolašinska firma “Explorer”, vlasnika Luke Bulatovića.

Navodno, nakon što su ga upozorili da je nedozvoljeno da im turisti i gosti prolaze automobilima, kombijima i autobusima dalje od rampe, on im je poručio da ga prijave.

“Rekao je da nemamo što da mu govorimo, već da ih prijavimo ako rade nešto loše, a da će on podnijeti krivične prijave protiv članove udruženja, ukoliko neko još jednom bude snimao kombije i automobile”, rekli su iz NVO TUŽ.

Zakon o nacionalnim parkovima predviđa da će se novčanom kaznom do 150 eura kazniti fizičko lice, ako u nacionalnim parkovima parkira vozilo van mjesta određenog za parkiranje i vozi van određenog puta.

Bonus video: