Većina žena misli da su diskriminisane na crnogorskom tržištu rada

711 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja rezultata, Foto: Luka Zeković
Sa predstavljanja rezultata, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2019. 11:36h

Većina ispitanica smatra da su žene diskriminisane na crnogorskom tržištu rada i da muškarci lakše dolaze do posla. To je pokazalo terensko istraživanje o položaju žena na tržištu rada u Crnoj Gori, koje je sproveo Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) od decembra 2018. do februara ove godine.

Istraživanje je rađeno u sklopu projekta Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) "Istraživanje i medijska kampanja: Ženska prava /radna prava".

CEMI je sproveo 20 dubinskih intervjua sa ženama, od kojih je njih 13 zaposleno, sedam nije.

Predsjednica CIN - CG Milka Tadić Mijović je istakla da je istraživanje pokazalo da su žene, kao i u drugim sferama života, diskriminisane i na tržištu rada.

Izvršna direktorica CEMI Nikoleta Đukanović je istakla da je nekoliko stejkholdera, uprkos nastojanjima istrazivačkog tima, nije odgovorilo na pozive ili je odbilo da učestvuje u istraživanju. To su, kako je pojasnila, Ministarstvo ekonomije, KIPS, NLB banka, Codra Hospital, JPU "Ljubica Popović", Sportina DOO.

"Značajan broj ispitanica pitana je od strane poslodavca o planiranju i proširenju porodice", istakla je Đukanović.

Kako je kazala, ispitanice smatraju da je u određenim sektorima, odnosno pozicijama, poput trgovine, prodaje, turizma, restoraterstva, poslodavcima veoma važno kako zena izgleda da bi je zaposlili.

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković je istakao da su se rezultati istraživanja poklopili i sa njihovim podacima. Pojasnio je da se žene na trzištu rada u Crnoj Gori diskriminišu tako što im se daju ugovori na određeno, uskraćuju im se beneficije, po osnovu porodiljskog.

"Indikativno je da su žene manje zaposlene", kazao je Bjeković. On je istakao da žene imaju mnogo manje povjerenje u državne institucije, a da su na tržištu rada mnogo manje aktivnije u traže nju posla, zbog mnogih faktora, koji ih jednostavno odbijaju da to urade.

"Problem je kako se percipira položaj žena danas u Crnoj Gori. Potrebno je mijenjati i svijest muškaraca povodom toga", smatra Bjeković.

Bonus video: