Zaključili ugovore vrijedne preko 2,4 miliona eura prepolovili zgradu na Seljanovu radi penzionera

Kusovac je odbacio tumačenje da iznenada izlazi u susret mještanima Seljanova na njihove zahjteve kojji traju više od godinu, odnosno da se kreće u gradnju stanova za penzionere znog toga što se primiču redovni lokalni iuznori u martu 2020
1319 pregleda 0 komentar(a)
SO TIVAT, Foto: Siniša Luković
SO TIVAT, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.05.2019. 18:13h

Opština Tivat je tokom prvog kvartala ove godine nastavila investicioni zamah započet u drugoj polovini 2018., a tako će se biti i narednih deset mjeseci do redovnih lokalnih izbora – poručili su danas čelnici tog grada.

Gradonačelnik i predsjednik OO DPS Tivta dr Siniša Kusovac kazao je da su u prva tri mjeseca ove godine opštinari raspisali tendere za izgradnju nove ili sanaciju postojeće infrastrukture i javnih objekata ukupne procijenjene vrijednosti 3,12 miliona eura, od čega su sklopljeni ugovoiri vrijedni 2.224.000 eura, „što znači da je Opština Tivat u tom segmentu uštedila nekih 442 hiljade eura“. On je kazao da se privodi kraju prva faza sasfaltiranja ulica u centru grada i više prigradskih naselja, vrijedna 503 hijade eura i obnova trotroara vrijedna 94 hiljade eura. Asftaltiranje u Radovićima i Donjoj Lastvi koštalo je još preko 110 hiljada eura koliko i izgradnja potpornih zidova na putu prema Gornjoj Lastvi, dok je 70 hiljada eura izdvojeno za drugu fazu izgradnje trga u Radovićima. Njakrupnija investicija je gradnja multifunkcionalnog objekta na Seljanovu, namjenjenog prvenstveno Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama za čiju je gradnju i opremanje Opština sklopila dva ugovora sa podgoričkim firmom „Artek“, ukupne vrijednosti preko 933 hiljade eura.

Kusovac je međtim, danas objelodanio da se taj posao značajno modifikuje u odnosu na dosadašnji plan da se na Seljanovu, na malom placu od 250 kvadrata u Zagrebačkoj ulici podigne velika zgrada od preko 900 kvadrata, spratnosti Su+P+3, a protiv čega su se više od godinu dana bunili stanovnici obližnjih stambenih lamela u tom naselju.

„Juče je donijeta je odluka da novi objekat ima samo dvije nadzemne etaže i to je definitivno. U njemu ćemo smjestiti Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama i Crveni krst, dok će se razlika u novcu koju ćemo ovdje uštedjeti, iskoristiti za gradnju stambenih objekata za penzionere i lica u stanju socijalne potrebe.“- kazao je Kusovac, negirajući da se Opština na ovaj neočekivani korak odlučila pod pritiskom nezadovoljnih građana i opozicije koji su je mjesecima prozivali za urbanističko uništavanje Seljanova novom višespratnicoim na samo 4 metara od fasade postojećih stambenih zgrada u Zagrebačkoj ulici.

Iako je upravo on bio taj koji je insistirao na sprovođenju kontroverznog projekta o izgradnji objekta sa četiri nadzemne etaže na Seljanovu i odustao od gradnje dvostruko niže zgrade koju je sa mještanima kao mjeru kompromisa već bila dogovorila bivša gradonačelnica dr Snežana Matijević, Kusovac je danas potpuno promijenio priču na kojoj je čvrsto stajao od avgusta prošle godine i sada se zalaže za ono što su mu od početka tražili žitelji Seljanova.

„U kontinuitetu čovjek razmišlja i donosi neke bolje odluke, ali to ne znači da smo se povukli ili ne daj Bože, podlegli nekom pritisku. Ako je projekat objekta sa četiri etaže bio iz 2014.-15. to ne znači da je on Sveto pismo i da je to najbolje riješenje. Opština Tivat u zadnjih 30 godina nije posvetila pažnju riješavanju stambenih pitanja penzionera pa je bilo racionalnije da redukujemo spratnost i površinu objekta na Seljanovu gdje će biti Dnevni centar za djecu smetanjama u razvoju i Crveni krst, a da se preostali iznos nova reinvestira u zgradu za penzionere i socijalne slučajeve, da bi se i ti ljudi zadoviljili i ispoštovali“, kazao je Kusovac dodajući da se radi o „racionalnoj odluci“ i da to što su u međuvremenu sklopili dva ugovora sa izvođečem da gradi duplo veći objekat na Seljanovu, sada neće prouzrokovatu nikakve probleme i da Artek neće tužiti Opštinu jer mu oduzima pola ugovoenog posla.

On je odbacio tumačenje da iznenada izlazi u susret mještanima Seljanova na njihove zahjteve kojji traju više od godinu, odnosno da se kreće u gradnju stanova za penzionere znog toga što se primiču redovni lokalni iuznori u martu 2020.

Kusovac je najavio da će u narednim mjejsecima početi još niz investicija – uređenje obale na Belanima od pola miliona eura, kolio će koštati i druga faza asfaltiranja ulica , izgradnja tri kružna toka na Jadranskoj magistrali kroz Tivat vrijedna 900 hiljada eura, izgradnja nove ulice na Seljanovu od 380 hiljada, sportskih terena u Donjoj Lastvi od 200 hiljada eura i nastavak radova na izgradnji kanalizacije u tom naselju od 160 hiljada eura.

„Opština Tivat je likvidna i solventna i sve svoje obaveze izmiruje uredno i na vrijeme i tako će i dalje biti. Očekujemo da od početka maja do kraja godine u budžetu prihodujemo između 8 i 9 miliona eura.“, kazao je Kusovac, ne odgovorivši međutim, na pitanje „Vijesti“ koliko trenutno iznosi realizacija budžeta Opštine za 2019. planiranog na ukupan iznos od skoro 21 miliona eura. Opština je inače, nedavno izgubila 2 miliona eura otvaranjem stečaja u Atlas banci gdje je držala ta sredstva. Kusovac je kazao da lokalna uprava Tivta trentno na svom platnom spisku „ima oko 180 ljudi“ što je inače, skoro duplo više nego prije tri ipo godine kada je vlast preuzela aktuelna DPS-SD-HGI garnitura.

Bonus video: