Rješenje statusa, uslov opstanka Bolnice Meljine

Predsjednica sindikata Slavica Drobnjak kaže da nisu primili dvije plate, ali i da pored toga zaposleni, u otežanim uslovima, odgovorno obavljaju njihove radne zadatke, ali da im je rješavanje statusa Bolnice na prvom mjestu
586 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.05.2019. 16:41h

Rješenje statusa bolnice Meljine uslov je njenog opstanka, tvrde u sindikalnoj organizaciji te zdravstvene ustanove.

Predsjednica sindikata Slavica Drobnjak kaže da nisu primili dvije plate, ali i da pored toga zaposleni, u otežanim uslovima, odgovorno obavljaju njihove radne zadatke, ali da im je rješavanje statusa Bolnice na prvom mjestu. Istakla je da se problemi u bolnici neće riješiti dok se ne riješi njen status, obezbijedi finansiranje i očuva postojeći, i stvore mogućnosti za dovođenje novog kadra.

“Uvjereni smo da građanima Herceg Novog treba bolnica, treba i gradu kao turističkom mjestu, jer mi svakodnevno dobijamo upite i pozive turista koji žele da ljetuju ovdje i koji se interesuju da li i na kojoj udaljenosti se nalazi bolnica. Pitamo i predsjednika opštine da li Herceg Novom treba bolnica i zašto ne postavi pitanje nadležnima opstanka i funkcionisanja bolnice”, poručila je Drobnjak.

Iz Sindikata Bolnice upozoravaju da, ukoliko se uskoro ne riješi status te ustanove, iskoristiće sve mehanizme radničke borbe za ostvarivanje njihovih prava.

Podsjećamo da su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi u Meljinama u julu prošle godine štrajkovali tražeći isplatu zaostalih plata i drugih nadoknada, kao i da bolnica uđe u sistem javnog zdravstva Crne Gore. Njihove zahtjeve podržali su, na protestima i građani Herceg Novog, kao i odbornici lokalnog parlamenta. U avgustu 2018. godine radnicima su iz Ministarstva zdravlja uplaćene četiri zaostale plate i sve naredne do prije dva mjeseca, ali bolnica nije ušla u sistem javnog zdravstva Crne Gore.

Privredni sud Crne Gore je 9 avgusta 2018 .godine uveo stečaj u kompaniju Meljine kompleks, vlasništvo Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema povjeriocima i dugogodišnje blokade računa.

Vlada Crne Gore je 2015. godine pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom koja je vlasnik Bolnice, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona, u Bolnicu uložili samo tri miliona eura. Iz Atlas grupe tada su saopštili da su u Bolnicu uložili 32 miliona eura .

Laboratorija radi samo za pacijente Bolnice

Laboratorija Bolnice radi isključivo za njihove pacijente i hitne slučajeve. jer nemaju dovoljno reagenasa. “Zbog blokade računa nismo u mogućnosti da obezbijedimo dodatne količine reagenasa i prinuđeni smo da zalihe koje imamo čuvamo za pacijente koji su na stacionaru i hitne slučajeve koji dolaze kod nas, objašnjava Drobnjak.

Opština nikada nije dobila odgovor od nadležnih

“Opština Herceg Novi je, kao i do sada, maksimalno i bezrezervno uz zaposlene i opstanak bolnice Meljine. Još jednom pozivam nadležne državne organe da pod hitno reaguju i konačno riješe status bolnice Meljine, kako bi je u potpunosti stavili u funkciju javnog zdravlja”, kazao je prdsjednik Opštine Stevan Katić.

On je kazao da se opštinsko rukovodstvo do sada više puta obraćalo nadležnima, Vladi Crne Gore i Ministarstvu zdravlja, ali nikada nisu dobili odgovore na njiova pitanja I inicijative za definisanje statusa Bolnice Meljine.

Bonus video: