Zabranu ispitnog predroka razmatraće ako im se ko požali

Odluka je izazvala konfuziju među studentima koji preko programa idu da rade u SAD, jer je objavljena 10-tak dana pred polazak
1512 pregleda 2 komentar(a)
Rektorat UCG, Foto: Vesko Belojević
Rektorat UCG, Foto: Vesko Belojević

Rektorat Univerziteta Crne Gore (UCG) donio je odluku kojom uskraćuju studentima mogućnost polaganja ispita prije redovnog roka, što dijelu visokoškolaca koji su planirali da ljetos rade u inostranstvu predstavlja ogroman problem.

Oko 2.000 studenata prijavilo se za program sezonskog rada u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Do ove godine su profesori imali razumijevanja za takve studente, ali su sada dobili striktno naređenje od prorektorke Đurđice Perović da je takav način organizacije ispita nezakonit.

Predsjednik Studentskog parlamenta UCG Danilo Jelovac kazao je “Vijestima” da nije stigla nijedna molba, odnosno zahtjev studenta u vezi sa ovim problemom.

“Ukoliko bude takvih obraćanja, SPUCG će zauzeti stav, vodeći prvenstveno, kao i do sada, računa o interesima onih čija prava i interese zastupa pred nadležnim tijelima”, naveo je Jelovac.

U dopisu koji je dostavljen fakultetskim jedinicama, UCG traži da se ispitne aktivnosti sprovedu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom i akademskim kalendarom.

Odluka je izazvala konfuziju među studentima koji preko programa idu da rade u SAD, jer je objavljena 10-tak dana pred polazak. Na mnogim fakultetima su već zakazani svi ispitni predrokovi, a neki su i polagani.

Iz Studentske inicijative (SI) apelovali su na UCG da ne zabranjuje predrokove studentima koji putuju >>>

“Statut UCG treba prilagoditi potrebama studenata i da što prije povuku odluku o zabrani i omoguće studentima da nesmetano polažu i rade. Od ‘WAT’ programa i sezonskih poslova nemaju korist samo studenti već i država”, navode iz SI.

Bonus video: