Pribilović: Sa razvojem tehnologije raste i rizik od zloupotreba

Centralna tema konferencije je “Jačanje nacionalne sajber bezbjednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou"
600 pregleda 0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Zoran Đurić
Suzana Pribilović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.05.2019. 11:03h

Crna Gora se nalazi na visokom mjestu u pogledu razvoja informacionih tehnologija i sajber bezbjednosti, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

“Međutim, u uslovima aktivnih pojava novih prijetnji i naši napori moraju pratiti takav tempo,” poručila je ona na drugoj regionalnoj Cyber Security konferenciji u Podgorici.

Centralna tema konferencije je “Jačanje nacionalne sajber bezbjednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou".

Pribilović je naglasila da porastom primjene savremenih tehnologija povećava se i broj korisnika a u korelaciji sa tim raste i rizik od zloupotrebe iste te tehnologije u nedozvoljene svrhe.

"Informacija danas predstavlja najvrijedniji resurs svake organizacije pa njihova pronevjera ili neautorizovano korišćenje može dovesti do pada poslovanja, gubljenja povjerenja od strane klijenata, pa čak i do gašenja kompanija. Veoma je bitno znati kako spriječiti ili brzo djelovati ukoliko dođe do ovakve situacije. Ovo se, naravno, ne tiče samo ljudi koji rade u IT sektoru, već gotovo svih zaposlenih u nekoj kompaniji,” istakla je ministarka.

Poručila je i da je adekvata odgovor na sajber prijetnje moguće dati jedino zajedničkim snagama, povezivanjem i razmjenom iskustava.

Sajber prostor se koristi i za širenje terorističke propagande i regrutovanje boraca, upozorio je Dragan Pejanović, državni sekretar i nacionalni koordinator za NATO.

Ambasadorka Izraela Alona Fiser Kam kazala je na konferenciji da globalno sajber tržište stalno raste.

“Sajber sigurnost je naš nacionalni cilj,” kazala je Fiser Kam.

Bonus video: