Prava LGBTI osoba u Crnoj Gori ugroženija nego 2013.

Ove godine, bolji rezultat u odnosu na Crnu Goru ostvarila je Hrvatska, koja je 16. na listi, te Slovenija, koja zauzima 20. poziciju
271 pregleda 5 komentar(a)
Crna Gora je na toj listi prije šest godina bila na 16. poziciji, Foto: Boris Pejović
Crna Gora je na toj listi prije šest godina bila na 16. poziciji, Foto: Boris Pejović

Crna Gora među 49 država Evrope zauzima 22. poziciju u poštovanju prava LGBTI osoba, navodi se u izvještaju ILGA Europe, krovne evropske organizacije za ljudska prava LGBTI zajednice, kojeg je Savjet Evrope objavio povodom 17. maja, Međunarodnog dana protiv homofobije.

Crna Gora je na toj listi prije šest godina bila 16.

Ove godine, bolji rezultat u odnosu na Crnu Goru ostvarila je Hrvatska, koja je 16. na listi, te Slovenija, koja zauzima 20. poziciju.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Turbjorn Jagland kazao je da ni u jednoj državi članici ne smije biti diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta te da te zabrane moraju javno biti naznačene u zakonima i sprovedene u praksi.

IZ SE podsjećaju da je u većini država članica SE izričito zabranjena diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, a da je u manjem broju država zabranjena i diskriminacija na osnovu rodnog identiteta. Jagland je kazao i da evropske države moraju da usklade zakonodavstvo i praksu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u dijelu koji se odnosi na prava transrodnih osoba na zvaničnu promjenu imena i dobijanja dokumenata.

Podsjeća i da 13 država na sterilizaciju obavezuje osobe koje mijenjaju pol i navodi da je to u suprotnosti sa presudom Evropskog suda, koji je u jednom predmetu iz Francuske prije dvije godine presudio da je uslovljavanje da osoba u postupku promjene pola mora biti i sterilisana kršenje prava na poštovanje privatnosti.

Crna Gora je među državama u kojima je sterilizacija obavezna u postupku promjene pola.

U SE ukazuju i na medicinske zahvate nad interpolnim osobama i pozivaju države članice da zabrane nepotrebne operacije “normalizacije pola”, koje se sprovode bez pristanka, obično u uzrastu kada su interpolne osobe još bebe, odnosno djeca.

Bonus video: