KCCG: Tvrdnje da se na MR pregled čeka više od pola godine nijesu tačne

1090 pregleda 2 komentar(a)
KCCG (ilustracija), Foto: Savo Prelević
KCCG (ilustracija), Foto: Savo Prelević

U Institutu za bolesti djece (IBD) za hitne pacijente i one sa ranije završenom dijagnostikom kod kojih je došlo do pogoršanja u kliničkom statusu, nema čekanja za dijagnostiku magnetnom rezonancom (MR), saopšteno je iz Kliničkog centra (KCCG).

Iz KCCG su, povodom informacije objavljene u medijima koja se odnosi na zakazivanje MR pregleda, kazali da nijesu tačne tvrdnje roditelja djece da se u IBD za MR dijagnostiku čeka više od pola godine.

“Naprotiv, u IBD-u za hitne pacijente i one sa raniie završenom dijagnostikom kod kojih je došlo do pogoršanja u kliničkom statusu, nema čekanja za MR dijagnostiku”, ističe se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da su za djecu čije zdravstveno stanje ne zahtijeva hitan pregled, termini zakazani do kraja jula.

Kako su naglasili, klinički status i mišljenje ordinirajućeg doktora ključni je kriterijum za hitnost pregleda.

“Dakle, za elektivna stanja djeca obave pregled u roku od dva mjeseca. Pored sistema za centralno zakazivanje, RTG tehničari na dnevnom nivou ažuriraju spisak i za pacijente koji otkažu pregled, pozivaju drugu djecu sa zakazane liste”, dodaje se u saopštenju.

Iz KCCG su rekli da IBD raspolaže sa najsavremenijim MR aparatom od 1,5T za dijagnostiku najmlađih pacijenata, kao i savremeni aparat za anesteziju koji omogućava pregled u opštoj anasteziji.

To je, kako su naveli, posebno važno kod dijagnostike djece najmlađeg uzrasta kao i djece sa smetnjama u razvoju.

Na taj način, KCCG je omogućio tehnički visokokvalitetne preglede i dijagnostiku vulnerabilne kategorije djece, prema protokolima i vodičima dobre kliničke prakse, zbog kojih su ranije bili upućivani van Crne Gore.

„Osim kvalitetne dijagnostike, omogućili smo našim najmlađim pacijentima i niihovim roditeljima veći komfor, jer pregled obavljaju u svojoj državi, a crnogorskom zdravstvenom sistemu uštede finasijskih sredstava“, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

Iz KCCG su objasnili da nalaze MR pregleda ne očitava neurolog, već radiolog, a izdaju se u periodu od dva do pet dana.

„Ukoliko nakon inicijalnog skrininga postoji patološki nalaz onda se isti opisuje „odmah“. Naša ustanova ima dovoljno radiologa u IBD, tako da nema potrebe za angažovanjem ljekara iz okruženja u Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a“, pojasnili su iz KCCG.

Iz KCCG su naglasili da u dosadašnjem radu tog segmenta, kao i cijelog IBD-a svakodnevno dobijaju pohvale od roditelja čija se djeca liječe u toj ustanovi.

Kako su naveli, uprava IBD stoji na raspologanju za sve nejasnoće.

Direktor Instituta Saše Radovića i direktorice pedijatrijske klinike Veselinke Djurišić svakodnevno primaju pacijente i roditelja sa sugestijama, u periodu od 14 do 15 sati.

Bonus video: