Politički pokoren Univerzitet: Kakvo je stanje u crnogorskom obrazovanju

Brojni problemi u crnogorskom obrazovanju, najviše zabrinjava nedostatak autonomnije državne ustanove
2292 pregleda 5 komentar(a)
Političko pokoravanje dovodi u pitanje kvalitet: Zgrada Rektorata, Foto: UCG
Političko pokoravanje dovodi u pitanje kvalitet: Zgrada Rektorata, Foto: UCG

Obrazovanje, pored zdravstva i pravosuđa, predstavlja jedan od tri noseća stuba svakog društva, ali je nažalost, taj stub u Crnoj Gori slab i sve teže može odgovoriti na elementarne potrebe koje postavlja proces demokratizacije i evropeizacije.

To je “Vijestima” kazala direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Jedan od najvećih problema prethodnih 13 godine, ističe ona, jesu brojni primjeri koji ukazuju na netransparentnost i nezakonitost u radu visoškolskih ustanova, posebno na Univerzitetu Crne Gore (UCG), a koji su na tom univerzitetu koji se finansira iz budžeta rezultirali i enormnim dugovima, a da niko nikada za to nije odgovarao.

“Posebno je zabrinjavajuće političko pokoravanje UCG, na kojem su danas incidentni kritički glasovi i demokratska strujanja, a dominiraju partijski vojnici čime je najperfidiniji način zgažena autonomija univerziteta. Više nego ikada ranije prisutno je diskreciono i diskriminaciono postupanje prilikom zapošljavanja i izbora u zvanje, što je devastirajuće djelovalo na sam kvalitet univerziteta. To se jasno reflektuje i u činjenici da naši univerziteti praktično ne postoje na mjerodavnim svjetskim rang listama”, ocijenila je Uljarevićeva.

Prema njenim riječima, pozitivni su aspekti mobilnosti studenata, i uvođenje praktične nastave.

Sa druge strane, napominje Uljarevićeva, sve češći i izraženiji problemi partijskog imenovanja na rukovodeće pozicije u nižim nivoima obrazovanja – predškolskom, osnovnom i srednjem – već imaju svoje zabrinjavajuće negativne posljedice.

“Osim što se time individualno oštećuju oni koji ne žele da se partijski angažuju, istovremeno se time urušava ukupni potencijal ovog dijela obrazovnog sistema da razvija neophodno kritičko mišljenje učenika, kao i da se djeci odmalena pruža primjer da se napreduje po zasluzi. A to što se u ovom dijelu propusti teško se nadoknađuje na višim obrazovnim instancama”, poručuje Uljarevićeva.

Smatra da ne treba zaboraviti dugo ignorisan problem plagijarizma na visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori, a koji je identifikovan i kod nastavnog kadra, a što je ostalo bez adekvatnih sankcija.

“Time je, takođe, poslata poruka svim studentima da se ne vrednuje znanje nego neke druge ‘vještine’. Dobro je što imamo sada Zakon o akademskom integritetu, ali ostaje još da vidimo koji će biti stvarni dometi tog akta”, kaže ona.

Napominje da su premijeri i drugi donosioci odluka često deklarativno pozicionirali obrazovanje visoko, ali je u stvarnosti ono marginalizovano.

“To potvrđuju i stavovi mladih u obrazovnom procesu. Naša istraživanja ukazuju da su mladi polovično zadovoljni obrazovnim sistemom u Crnoj Gori, a većina njih percipira izraženu korupciju u obrazovnom sistemu. Tako na skali od 1 do 10, najveći procenat ispitanika - njih 62,91 odsto su mladi koji su u potpunosti uvjereni u postojanje slučajeva korupcije u obrazovanju, 26,49 procenata je onih koji su djelimično uvjereni u postojanje korupcije, a svega 10,6 odsto ispitanika se koncentriše oko drugog kraja skale, odnosno potpuno su uvjereni da nema korupcije”, zaključila je Uljarevićeva.

Bonus video: