"Dobra saradnja u oblasti saobraćaja između Crne Gore i Sjeverne Makedonije"

Nurković, koji je ministar saobraćaja i pomorstva, kazao je da je današnji susret prilika da se razgovara o regionalnim projektima koji su od krucijalnog značaja za kvalitetno povezivanje Jugoistočne Evrope
277 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak Nurković - Sugareski, Foto: Screenshot
Sastanak Nurković - Sugareski, Foto: Screenshot
Ažurirano: 24.05.2019. 14:28h

Crna Gora i Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja i dobro sarađuju u oblasti saobraćaja, pri čemu je potrebno realizovati projekte koji vode bezbjednom i komfornom prevozu putnika, ocijenili su crnogorski i makedonski resorni ministri, Osman Nurković i Goran Sugareski.

Nurković, koji je ministar saobraćaja i pomorstva, kazao je da je današnji susret prilika da se razgovara o regionalnim projektima koji su od krucijalnog značaja za kvalitetno povezivanje Jugoistočne Evrope.

“Treba prepoznati potrebe građana i privrede zemalja regiona i u skladu sa tim sprovoditi politike i realizovati projekte koji vode zajedničkom cilju: bezbjednom, sigurnom i komfornom prevozu putnika i terete”, naveo je Nurković na bilateralnom sastanku održanom u okviru dvodnevne radne posjete premijera i članova Vlade Sjeverne Makedonije.

Sugareski, koji je ministar transporta i veza Sjeverne Makedonije, saopštio je da obje države realizuju veoma vrijedne kapitalne projekte u izgradnji moderne saobraćajne infrastrukture.

“Akcenat razgovora bio je na realizaciji projekata izgradnje autoputeva u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, ali je bilo riječi i o oblasti vazdušnog saobraćaja i iskustvima koje Sjeverna Makedonija ima kada su u pitanju nacionalni aerodromi i modeli investiranja i upravljanja tim značajnim resursima”, rekao je Sugareski.

Ministri saobraćaja razgovarali su i o stanju željezničkog sistema na nacionalnom i regionalnom nivou i različitom stepenu rehabilitacije pruga u zemljama okruženja, zaključivši da postoji prostor za snažniji nastup pred međunarodnom zajednicom kada je u pitanju finansiranje projekata modernizacije željezničke infrastrukture.

“U prilog takvom stavu je i činjenica da Evropska unija (EU) i njene institucije podržavaju razvoj tog vida prevoza, prije svega u kontekstu takozvanog 'zelenog transporta', koji u najmanjoj mjeri utiče na kvalitet životne sredine, ali je i jeftiniji i sigurniji u odnosu na ostale vidove transporta”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: