Države regiona posvećene borbi protiv radikalizacije

Radionica u Hagu okupila nacionalne koordinatore i inspektore za borbu protiv terorizma
171 pregleda 0 komentar(a)
Pejanović u Hagu, Foto: MUP
Pejanović u Hagu, Foto: MUP

Države Zapadnog Balkana posvećene su borbi protiv pojava radikalizacije i nasilnog ekstremizma na internetu, posebno onih koji vode ka terorizmu, i ulažu značajne napore na planu prevencije, ocijenjeno je na radionici održanoj u sjedištu Europola u Hagu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, na dvodnevnoj radionici posvećenoj zemljama Zapadnog Balkana sa ciljem upoznavanja sa radom EU jedinice za monitoring i upućivanje na sporne sadržaje na internetu, učestvovao je nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović.

Radionica je okupila nacionalne koordinatore i inspektore za borbu protiv terorizma, a omogućila je učesnicima sticanje znanja o djelokrugu rada EU jedinice za monitoring i upućivanje na sporne sadržaje na internetu i mogućnostima koje pružaju Europolovi projekti.

„Države Zapadnog Balkana su posvećene borbi protiv pojava radikalizacije i nasilnog ekstremizma na internetu, posebno onih koji vode ka terorizmu, i ulažu značajne napore na planu prevencije“, ocijenjeno je na radionici.

Takođe, kako je istaknuto, ima prostora za dalje unapređenje saradnje i korišćenje resursa i alata Europola u borbi protiv ovih pojava, a u cilju što kvalitetnijeg odgovora na opasnosti zloupotrebe interneta.

Iz MUP-a podsjećaju da je krajem aprila održan sastanak Regionalne mreže nacionalnih koordinatora zemalja Zapadnog Balkana u Tirani.

„A jedan od zaključaka je bio da je potreba za regulisanjem sadržaja na internetu i dalje jedan od glavnih izazova, i da je potrebno posvetiti posebnu pažnju prepoznavanju i blokiranja ekstremističkih sadržaja i propagande“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: