Ćeman: U fašističkom, a ne demokratskom društvu, novinarstvo je rizična profesija

"Istraga o zvjerskom ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" mora biti prioritet nadležnih državnih organa, kako bi sloboda medija, kao preduslov demokratije, konačno zaživjela u crnogorskom društvu"
237 pregleda 1 komentar(a)
Albin Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora
Albin Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora

Današnji datum i petnaesta godišnjica od ubistva Duška Jovanovića, toliko dug period čekanja na zadovoljenje pravde i otkrivanje istine, predstavlja teško breme crnogorskog društva u kojem urušeni pravosudni sistem nije daleko odmakao u istrazi o ovom užasnom zločinu, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Albin Ćeman.

"Očigledno da nije postojala i ne postoji politička volja da se konačno rasvijetli zločin nad čovjekom koji je imao hrabrosti da objelodani sve negativne pojave i procese u našem društvu, i koji je kritiku režima platio svojim životom", kazao je Ćeman.

Dodje da ne može postojati slobodne riječi i slobodnih medija dok nalogodavci i ubice novinara i posle toliko godina prolaze nekažnjeno.

"Nekažnjivost onih koji guše slobodnu riječ samo dovodi do novih zločina i podgrijava atmosferu netrpeljivosti, zastrašivanja i nasilja nad javnom riječju, čemu najbolje svjedoče i drugi slučajevi učestalih napada na novinare i njihovu imovinu. U fašističkom ambijentu je, a ne u demokratskom društvu, novinarstvo rizična profesija, u kojem se za kritiku, slobodnu misao i riječ plaća najskuplja cijena. Stoga, istraga o zvjerskom ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" mora biti prioritet nadležnih državnih organa, kako bi sloboda medija, kao preduslov demokratije, konačno zaživjela u crnogorskom društvu. Živimo za to, kad će nam svanuti dan u kom će se za kritiku umjesto metka dobiti ispružena ruka podrške, saradnje i razumijevanja", zaključio je Ćeman.

Bonus video: