Pojačaće aktivnosti na sprječavanju požara

Upućen apel građanima da u periodu pojačanog rizika od požara urede imanja, kao i da, ukoliko imaju potrebe za spaljivanjem određenog otpadnog materijala, o tome obavijeste službe zaštite i spašavanja
341 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Komunalna inspekcija i policija, zajedno sa Inspekcijom za zaštitu i spašavanje Direktorata za vanredne situacije pojačaće aktivnosti na terenu, kako bi sprovođenjem preventivnih mjera bila smanjena opasnost od požara na otvorenom prostoru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, danas je održan sastanak predstavnika Direktorata za vanredne situacije i jedinica lokalnih samouprava koji se bave poslovima komunalne policije i inspekcije, na temu priprema za predstojeću požarnu sezonu.

“Konstatovano je da će komunalna inspekcija i policija, zajedno sa Inspekcijom za zaštitu i spašavanje Direktorata za vanredne situacije pojačati aktivnosti na terenu u narednom periodu, kako bi se sprovođenjem preventivnih mjera smanjila opasnost od nastajanja požara na otvorenom prostoru”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su analizirane nadležnosti, kapaciteti i resursi tih službi u cilju smanjenja rizika od požara.

Učesnici sastanka apelovali su na građane da u periodu pojačanog rizika od požara urede imanja, kao i da, ukoliko imaju potrebe za spaljivanjem određenog otpadnog materijala, o tome obavijeste službe zaštite i spašavanja u njihovim opštinama, kako bi se te aktivnosti obavile na kontrolisan i bezbjedan način.

Na sastanku su razmotrena i pitanja vezana za usklađenost zakonskih propisa i procedura i ocijenjeno je da postoji potreba za njihovim dodatnim usaglašavanjem, radi bržeg i efikasnijeg postupanja nadležnih službi.

“Tom prilikom upućena je i molba građanima da iskoriste mogućnost prijavljivanja nastanka požara i počinilaca na broj 112 Direktorata za vanredne situacije”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: