Spasavaju jedini park u Budvi od gradnje

Demokrate inicirale da Opština kupi park u srcu Budve, uoči privatizacije “Budvanske rivijere” i time sačuvaju jedinu neizgrađenu površinu
7342 pregleda 4 komentar(a)
Park kod Slovenske plaže, Foto: Vuk Lajović
Park kod Slovenske plaže, Foto: Vuk Lajović

U očekivanju novog talasa gradnje u uskom pojasu uz more od „Avale“ do Zavale, odbornički saziv lokalnog parlamenta u Budvi u ponedjeljak treba da se izjasni da li će jedinu, ujedno i najveću zelenu oazu u srcu Budve - park u okviru turističkog naselja „Slovenska plaža“ proglasiti javnim interesom i time stvoriti uslove za eksproprijaciju.

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović uvrstio je u dnevni red incijativu osam odbornika Demokratske Crne Gore o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju zemljišnog kompleksa od 21.031 kvadrat vlasništvo Hotelske grupe „Budvanska rivijera“. Hotelska grupa sačuvala je od gradnje veliki zemljišni kompleks koji je pretvoren u pravi park, ali uoči najavljene privatizacije ove najveće državne hotelske kompanije, lokalne vlasti žele da sačuvaju jedinu neizgrađenu površinu od eventulane gradnje.

Novi vlasnik hotelske kompanije bi mogao da ima sasvim druge planove, zbog čega je insistirano da se ova inicijativa stavi na dnevni red. Da li će biti jedinstva među koalicionim partnerima ostaje da se vidi, naročito u svjetlu aktuelnog razmimoilaženja na relaciji Demokrate - Demokratski front oko gradnje solitera na susjednoj parceli, investiciju koju potpisuju turski investitori.

„Razlozi za donošenje odluke o utvrđivanju javnog interesa nalaze se u činjenici da su važeći planski dokumenti, kao i planski dokumenti usvajani u Skupštini opštine Budva, u protekle dvije decenije rezultirali potpunom devastacijom prostora, a posebno onih površina koje se nalaze u strogom centru Budve ili se nalaze u najekskluzivnijim lokacijama neposredno uz kupališta i uz staro gradsko jezgro.

Takođe, planeri i oni koji su usvajali takve planove potpuno su zanemarili gradske zelene površine, saobraćajnice, parking prostore, obrazovne, kulturne i sportske objekte, a fokus se usmjerio na izgradnju stambenih objekata koji su vizuelno i svojim gabaritom i spratnošću potpuno devastirali grad i pričinili nepopravljivu štetu imidžu Budve kao mediteranskog turističkog mjesta“, navodi se u zahtjevu osam odbornika Demokrstske Crne Gore u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Upravo je namjera da se usvajanjem ovakve odluke, kako ističu, stvori neophodan uslov da se u smislu javnog interesa, u postupku eksproprijacije zemljišta izuzmu navedene parcele i pretvore u javne gradske parkove i uređene zelene površine.

„Imali bismo sve neophodne sadržaje namijenjene svim populacijama naših sugrađana i gostiju. Smatramo da će ovo biti najbolja investicija novca građana Budve u posljednje dvije decenije“, zaključuje se u obrazloženju odluke. Ukoliko ovakva odluka bude donesena, slijedi da se izvrši i procjena kvadrata zemlje, a potom bi grad trebalo da iz budžeta izdvoji najmanje pet miliona eura za kupovinu te zelene oaze.

Podsjećamo sličnu ideju je imala i ranija DPS vlast koja je takođe planirala da otkupi zemljišni kompleks, ali do realizacije nije došlo.

Bonus video: