TRADICIONALNA VOŽNJA BICIKLIMA

FOTO PRIČA Sa 57. kritične mase u Podgorici

Današnjom vožnjom su otpočete i aktivnosti u znaku Svjetskog dana životne sredine, 5. juna
2826 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje vožnje, Foto: Luka Zeković
Sa današnje vožnje, Foto: Luka Zeković

Nova biciklistička kritična masa u organizaciji udruženja Biciklo.me počela je u 12 časova sa Trga nezavisnosti u Podgorici.

Povod za ovu 57. vožnju biciklima podgoričkim ulicama je Svjetski dan bicikla, koji se od prošle godine obilježava 3. juna. Vožnjom će otpočeti i aktivnosti u znaku Svjetskog dana životne sredine (5. jun), pa će podršku ovoj kritičnoj masi dati Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Po tradiciji, dvotočkaši su krenuli sa Trga nezavisnosti nakon i voziće bulevarom Ivana Crnojevića, a zatim napraviti krug oko rijeke Morače, i to ulicom Vaka Đurovića, preko Vezirovog mosta i bulevarima Serdara Jola Piletića i Jovana Tomaševića. Vožnju će nastaviti preko mosta Junion bridž, a zatim ulicama Crnogorskih serdara i Kralja Nikole nazad do Trga.

Svjetski dan bicikla, 3. jun, proglašen je prošle godine usvajanjem rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Rezolucijom se pozivaju sve države članice UN da uključe biciklo u svoje razvojne programe i politike, promovišu bezbjednost na putevima kroz stvaranje uslova za kretanje biciklista i pješaka, te podstaknu upotrebu bicikla kao načina za unapređenje održivog razvoja, poboljšanje zdravlja ljudi, promovisanje tolerancije i jačanje socijalne inkluzije.

Biciklizam kao oblik urbane mobilnosti smatra se jednim od ključnih sredstava za postizanje ciljeva održivog razvoja u okviru Agende UN-a do 2030. godine.

Galerija