Utvrđena lista kandidata za novi saziv Savjeta RTCG

Kandidat NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda je Goran Sekulović, Saveza sindikata Nikola Tatar, a Crnogorskog olimpijskog komiteta Predrag Marsenić
4152 pregleda 0 komentar(a)
Predsjedava odborom: Škrelja, Foto: Luka Zeković
Predsjedava odborom: Škrelja, Foto: Luka Zeković

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore utvrdiće u četvrtak predlog liste za imenovanje članova Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) po ovlašćenim predlagačima.

Odbor je prethodno utvrdio listu kandidata za novi saziv Savjeta, jer sadašnjem mandat ističe 19. juna.

Kandidati za nove članove su dosadašnji predsjednik Savjeta Ivan Jovetić, kojeg je predložio Univerzitet Donja Gorica i Đurđica Perović ispred državnog Univerziteta.

Na predlog Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Matice crnogorske, Odbor kojim predsjedava Luiđ Škrelja prihvatio je da kandidat bude Ilija Despotović, a nacionalne ustanove kulture i nevladinih organizacija iz te oblasti David Delibašić.

Kandidat Privredne komore za mjesto u Savjetu je Pavle Radovanović, NVO iz oblasti medija Milan Radović.

NVO iz oblasti medija su predložile i Mima Draškovića za člana Savjeta, ali je on u međuvremenu povukao kandidaturu.

Kandidat NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda je Goran Sekulović, Saveza sindikata Nikola Tatar, a Crnogorskog olimpijskog komiteta Predrag Marsenić.

Iz članstva u sadašnjem Savjetu smijenjeni su 2017. godine Goran Đurović i reditelj Nikola Vukčević zbog navodnog konflikta interesa, a Ivan Mitrović je podnio ostavku. Izborom tri nova člana, vlast je vratila kontrolu nad Savjetom, a prvi potez je bila smjena predsjednika Vladimira Pavićevića, umjesto koga je izabran Jovetić.

Savjet je nakon toga u junu prošle godine smijenio generalnu direktoricu RTCG Andrijanu Kadiju i direktora TVCG Vladana Mićunović, koji su zbog toga podnijeli tužbe.

Odlukom suda utvrđeno je da su i Kadija i Mićunović nezakonito smijenjeni.

Zbog njihove smjene reagovali su i iz SAD navodeći da su „razočarani“ i ocijenili da ta odluka „podriva slobodu medija, čija su reforma i očuvanje ključni za integraciju Crne Gore u evroatlantsku zajednicu“.

“Crna Gora mora da uradi više da zaštiti slobodu medija i uređivačku nezavisnost svog Javnog servisa“, navela je u saopštenju portparolka američkog Stejt departmenta Heder Nauert.

Formalni razlog smjene bio je ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), koji je, po ocjeni inicijatora smjene, člana Mima Draškovića, nezakonit i predstavlja mješanje u uređivačku politiku.

Bonus video: