Glavni grad odlučuje o naknadi i pravima boraca NOR-a

Skupština glavnog grada usklađuje propise sa zakonskom regulativom
622 pregleda 0 komentar(a)
Pred odbornicima Odluka 13. juna: Sa Skupštine glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Pred odbornicima Odluka 13. juna: Sa Skupštine glavnog grada, Foto: Zoran Đurić

Pred odbornicima Skupštine glavnog grada 13. juna će se se naći i Odluka o novčanoj naknadi i drugim pravima učesnika Narodnooslobodilačkog rata (NOR-a) i članova njihovih porodica.

Kako se navodi u dokumentu, izradi nove odluke, pristupilo se radi usklađivanja sa važećom zakonskom regulativom.

Odlukom je precizirano da se učesnikom Narodnooslobodilačkog rata smatra lice koje je stupilo u borbu poslije 9. septembra 1943. godine (muškarac), odnosno poslije 1. jula 1944. (žena), ako mu je vrijeme od stupanja u Narodnooslobodilački rat do 15. maja 1945. priznato u poseban staž u dvostrukom trajanju, po propisima iz invalidsko-penzijskog osiguranja.

Kako je pojašnjeno, novčanu naknadu i druga prava učesnika NOR-a u pomenutom periodu, prema sadašnjoj odluci prima 14 korisnika (porodični), sa mjesečnom naknadom u iznosu od 98 eura.

“Novih korisnika ne može biti, samo se njihov broj mora prirodno smanjivati”, piše u obrazloženju odluke. Novčana naknada za članove porodice iznosi 70 odsto za jednog člana, 80 za dva, 90 za tri i 100 odsto za četiri ili više članova od iznosa novčane naknade po osnovu kojeg član porodice ostvaruje to pravo.

Precizirano je da korisnici imaju pravo na novčanu naknadu, zdravstvenu zaštitu i druga prava u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite, kao i na pogrebne troškove.

Novčana naknada isplaćuje se mjesečno, a za učesnika NOR-a iznosi 30 odsto prosječne zarade zaposlenih na teritoriji Crne Gore iz prethodnog mjeseca, u odnosu na mjesec za koji se vrši isplata.

Bonus video: