"Brazil Bahia Show" dolazi u Tivat: Dio atmosfere brazilskih karnevala stiže u Boku

558 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Siniša Luković
Sa konferencije za medije, Foto: Siniša Luković

Dvadesetak karnevalskih grupa sa preko 500 učesnika od čega njih više od polovine iz inostranstva, okupiće se na drugom po redu Međunarodnom ljetnjem karnevalu koji se u Tivtu održava od 6.do 9. juna.

Na tivatski karneval dolaze karnevalske grupe i maske iz svih država regiona bivše Jugoslavije, kao i iz Italije, Francuske, Njemačke, Holandije, Ukrajine, Švedske, čak i iz dalekog Brazila.

Gostovanje centralne atrakcije ovogodišnjeg tivatskog ljetnjeg karnevala, grupa "Brazil Bahia Show" biće prvi slučaj da se na jednom karnevalu u Crnoj Gori pojavljuje grupa iz zemlje karioka, poznate po čuvenom karnevalu u Riju i školama sambe.

"Dio te užarene i vesele atmosfere brazilskih karnevala donose nam članovi grupe Brazil Bahia Show, a očekujemo da će oni, zajedno sa svim ostalim učesnicima našeg karnevala koji će u subotu 8. juna prodefilovati tivatskim ulicama i na rivi Pine imati poseban program i svojim predstavljanjem napraviti zaista atmosferu za pamćenje. Nakon povorke maski i predstavljanja grupa, fešta se nastavlja do duboko u noć koncertom Goce Tržan", kazao je danas na konferenciji za medije, menadžer Međunarodnog ljetnjeg karnevala u Tivtu Goran Božović.

Tu turističko-zabavnu manifestaciju priređuje NVU "Maškarada" iz Tivta pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Tivat i brojnih sponzora, od kojih je jedan i Opština Tivat.

Veći dio finansijske konstrukcije za održavanje karnevala koji će koštati oko 60 hiljada eura, "zatvorili" su sami članovi "Maškarade" uz pomoć sponzora koje su sami pronašli i Turističke organizacije koja će za karneval izdvojiti nešto preko 9.000 eura.

Program ove trodnevne manifestacije počinje u četvratk 6. juna za kada je zakazana posebna karnevalska izložba maski i kostima u "Muzeju i galeriji" Tivat, slijedi velika maškarana jedriličarska regata koja će se u Tivatskom zalivu održati u petak, a glavni dio programa je u subotu kada je defile i predstavljanje svih učesnika na Pinima.

Karneval se završava u nedjelju 9. juna, dječijom karnevalskom povorkom tivatskim ulicama, performansom izabranih grupnih maski na Pinima i koncertom "Tivatske zvjezdice" koji priređuje Dječiji savez tog grada.

"Zaista smo se potrudili da napravimo jednu atraktivnu i vrlo respektabilnu internacionalnu karnevalsku manifestaciju. Raduje nas što smo već lani, nakon prvog Međunarodnog ljetbnjeg karnevala u Tivtu, naš grad uvrstili na mapu prestižnih događaja ovakvog tippa u Evropi. Potvrda našeg uspjeha u tome je što će našem drugom karnevalu u sobotu, pored ostalih prisustvovali i predsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) Lars Algel i potpredsjednica FECC-a Marion Hirš", kazao je Božović.

Kao posebnu novost ovogodiošnjeg karnevala on je najavio "Maškaranu bubijadu" u kojoj će, sa prigodno maskiranim svojim oldajmer automobilima, te i sami noseći posebne kostime, nastupiti učesnici međunarodnog susreta vlasnika oldtajmer Folksvagen automobila koji se takođe ovog vikenda održava u Tivtu.

"Tako će u subotu u 18.30 sati "Maškarana bubijada" proći Tivtom, a automobili će biti izloženi u gradu. Ono što je zajedničko i što nas povezuje sa karnevalom, je maškaranje. Isto tako se i mi osjećamo kada vozimo naše "bube", kao da smo maskirani. To otvara neke nove poglede i vrata za nova poznanstva, gostovanja", rekao je predsjednik "Volkswagen Classic Cluba Montenegro" iz Tivta, Zlatko Janković.

On jer dodao da će ove godine na susretima vlasnika starih "buba", "bulija" i ostalih klasičnih Folksvagen automobila pokretanih zračno hlađenim motorima, učestvovati oko 50 oldtajmera iz država regiona, sa kojima će za vikend u Tivat doputovati oko 150 zaljubljenika u ta stara vozila.

"Glavni smo poktrovitelji Drugog međunarodnog karnevala u Tivtu zato što je naš grad zahvaljujući toj manifestaciji postao član FECC-a, karneval ima i svojevrstan kultuni aspekt jer je riječ o manifestaciji ljudske maštovitosti i kreativnosti, a ima i veliki turistički značaj jer je to priredba koja privlači brojne posjetioce", kazala je direktorica Turističke organizacije Tivat Gabrijela Glavočić, dodajući da je najava karnevala na sajtu TO Tivat do sada imala preko 2,5 miliona "hitova".

Inače, ovogodišnji karneval imaće i svoju kraljicu za koju je već proglašena mlada tivatska studentkinja Martina Božinović, aktuelna "Mis turizma Crne Gore", koja će na karnevalu nositi odoru ilirske kraljice Teute.

Na današnjoj pres konferenciji kojoj je pored ostalih prisustvovala i potpredsjednica njemačkog ogranka FECC-a Mari-Kler Kleitisen, promovisana je i himna karnevala – kompozicija "Maškarada" za koju je riječi i muziku svojevremeno napisao tivatski muzičar, pokojni Slađan Kijac, a novi aranžman te kompozicije je uradio Zoran Proročić.

Bonus video: