Muzej u čast crnogorskih magaraca

Muzej na farmi u Martinićima je prvi takav u regionu, osnivač najavio i centar za posjetioce, koji će biti podrška za ekološke projekte
2240 pregleda 6 komentar(a)
Sa novogodišnjeg bala 2018. godine, Foto: Privatna arhiva
Sa novogodišnjeg bala 2018. godine, Foto: Privatna arhiva

Na Farmi magaraca u Martinićima uskoro će biti otvoren i prvi muzej posvećen magacima u regionu, a osnivač farme, ornitolog Darko Saveljić, najavio je i otvaranje centra za posjetioce.

“To će biti prva farma u državi koja će imati centar za posjetioce i prvi muzej magarca u regionu”, rekao je on “Vijestima”.

Saveljić je farmu osnovao 2015, sa ciljem da zaštiti životinju koja je dio crnogorske prirodne i kulturne baštine. Tako je postala utočište za nekoliko magaraca koje su osnivači kupili kako bi ih spasili mučenja, gladi i teškog rada.

“Magarac je do prije tridesetak godina slovio za najboljeg saveznika seoskih domaćinstava u krševitom dijelu države. Danas je izgubio bitku sa mašinama i postao jedna od najugroženijih životinjskih vrsta u Crnoj Gori, ugroženija čak i od ugroženog pelikana”, rekao je on. Posjetioci budućeg muzeja moći će da na 108 kvadrata vide samare, burila, nezaobilazne polaroid fotografije sa magarcima na plažama, fotografije iz života magaraca u Crnoj Gori, te priče iz života prve farme magaraca u Crnoj Gori.

Centar za posjetioce nalaziće se u okviru muzeja. Saveljić je kazao da je ideja da taj prostor bude besplatan za seminare i radionice na temu zaštite prirode i poljoprivrede. Na farmi će uskoro biti završena i dva apartmana za smještaj volontera koji će raditi na farmi.

“Farma je veoma popularna u inostranstvu i imamo velik broj najava, posebno turista iz Njemačke, koji žele da borave na farmi, gdje će raditi farmerske poslove i za to - platiti. Zvuči čudno, ali će stranci boraviti na farmi, raditi i platiti”, kaže Saveljić.

150 jedinki magaraca živi u Crnoj Gori i to je ukupan broj tih životinja, računajući i one na farmi u Martinićima

Objašnjava da je u pitanju vid turizma koji je sve popularniji kod onih koji žele aktivan odmor.

“To su uglavnom familije sa djecom. Na raspolaganju će im biti i organska bašta pa pokrećemo program uberi, pripremi, pojedi, čime u potpunosti zaokružujemo ponudu. Uskoro će dolina rijeke Zete biti zaštićeno područje, pa je samim tim boravak u predivnoj i zaštićenoj prirodi luksuzniji ugođaj”, kazao je osnivač prve crnogorske farme magaraca. Osim što predstavlja utočište za magarace, farma ima ulogu senzibilizacije ljudi na probleme zlostavljanja životinja, nudi besplatnu pomoć porodicama koje imaju problema sa autističnom djecom. Na farmi se proizvodi i magareće mlijeko, a skoro polovinu dobijenog proizvoda Saveljići doniraju za najteže bolesti i djecu oboljelu od šećerne bolesti.

Farmu u Martinićima dosad je obišlo više od 57 hiljada posjetilaca, a preporučuju je poznati turistički vodiči Trip advisor i Lonely planet.

“Samo u decembru prošle godine, na četvrtom novogodišnjem balu sa magarcima za djecu i odrasle, imali smo u jednom danu više od tri hiljade posjetilaca”, podsjeća Saveljić. Farma magaraca otvorena je za posjete nedjeljom od 10 do 13 sati. Ulaznica za farmu je kilogram voća po osobi.

Izgradnju centra za posjetioce podržala je Rokfeler fondacije, preko Fonda za aktivno građanstvo u Crnoj Gori.

Bonus video: