Drastičan pad osuda za korupciju

Iako je u prethodnoj godini veći broj osuđujućih presuda nego oslobađajućih, sudovi su u preko 95 odsto slučajeva sudili minimalne kazne, ispod zakonskog minimuma ili uslovno optužene za korupciju
1 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Savo Prelević
Veselin Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2018. 15:53h

U Crnoj Gori ne postoji volja i spremnost da se uđe u ozbiljan obračun sa korupcijom, što dokazuje i podatak da je tokom 2017. bilo četiri puta manje presuda za korupciju u odnosu na 2016, smatraju u MANS-u.

Oni to ilustruju podacima iz zvaničnog Vladinog izvještaja o Poglavlju 23, gdje se navodi da su 2016. bile 124 presude, a 2017. samo 42.

Iako je u prethodnoj godini veći broj osuđujućih presuda nego oslobađajućih, sudovi su u preko 95 odsto slučajeva sudili minimalne kazne, ispod zakonskog minimuma ili uslovno optužene za korupciju.

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović ocjenjuje da svi ovi parametri “produbljuju jaz između propisanih kazni koje ukazuju na težinu ovih krivičnih djela i kazni koje sudovi izriču i tako reaguju na tu vrstu kriminaliteta”.

Ocjenjuje da zabrinjava mali broj procesuiranih slučajeva korupcije na visokom nivou:”A rijetki procesuirani završavaju sporazumima sa tužilaštvom i dogovoranjem kazni ispod zakonskog minimuma. I imovina stečena korupcijom još je u najvećem dijelu van domašaja tužilaštva i suda”, navodi Radulović.

Preko 160 suđenja za korupciju je u toku, kao i preko 300 istraga, dok je u prethodne dvije godine broj istraga bio i duplo veći.

Bonus video: